Brott och fusk lönar sig i Sverige

SvD rapporterar om en ökning av anmälda övergrepp i rättssak. Visserligen är det ingenting nytt för mig, eftersom jag av erfarenhet vet hur vanligt det är att vittnen eller anmälare av brott hotas i det här landet. Men det är trevligt att problemet äntligen får ett officiellt erkännande. Tidigare har problemet tigits ihjäl, och jurister och annat folk har påpekat att det inte alls varit fråga om särskilt många anmälda övergrepp i rättssak.

Nej, det är väl inte så konstigt? Att den som ställer upp som vittne och sedan hotas och skräms till tystnad knappast lär anmäla hoten borde väl vara ganska uppenbart, därav så få anmälda övergrepp.

Så varför hotas och förföljs vittnen i Sverige? Kan det vara för att de brottslingar som ligger bakom detta tar en kalkylerad och övervägd risk/chans? Att de ställer den ev. vinsten (frikännande eller nedlagt/avskrivet mål pga att vittnen saknas) mot insatsen, dvs risken att även dömas för övergreppet? Övergrepp i rättssak ger maximalt åtta års fängelse. Men slutar vanligtvis med böter.

Personligen tycker jag att det är ganska lätt att förstå varför vittnen hotas. Att hota vittnen är i det närmaste riskfritt. Det här upplägget innebär ju att i synnerhet grova brottslingar uppmuntras till att hota och skrämma vittnen till tystnad. Ju hårdare straff man har att se fram emot, desto mindre roll spelar den påbackning övergrepp i rättssak skulle ge.

Jo, jag låter kanske gammalmodig nu, men i vissa fall är det just hårda straff som behövs. Varför? Jo, därför att de ska fungera som avskräckning. Och dagens flata straffsatser för övergrepp i rättssak är fullständigt verkanslösa på yrkeskriminella. Men om systemet skulle omformas en aning, och t ex innebära att övergreppet ger samma straff som ursprungsbrottet x 3? Tja, då är det kanske inte längre lika lockande att hota vittnen. I synnerhet inte om den som står för hoten inte själv står inför rätta. Jag vet inte, jag bara spånar lite.

Och enligt DN är det oklart angående vilket straff fotbollsspelarna kommer att få för misshandeln av domaren. OK, jag har ett förslag: Normal rättegång för vålds- och hatbrott (de sade tydligen vissa saker), och sedan någon form av svartlistning som säkerställer att de aldrig någonsin sätter sin fot på eller i närheten av en fotbollsplan igen.

DN bjuder på mer läsning, bl a tycker Sven-Otto Littorin att det låga betyg han fått av DN:s ledarredaktion är ”märkligt och ”orättvist”.

Märkligt och orättvist? Nja, det vet jag väl inte. Som de flesta av oss vet har det ju bl a varit vissa turer kring Littorins något ”kreativa” CV. Lite för kreativt för att vara OK för de flesta arbetsgivare. Och att sedan mopsa till sig och tycka sig vara utsatt för ett mediadrev när detta ifrågasätts bidrar knappast till populariteten eller förtroendet.

Det kan inte förnekas att Littorin verkligen brinner för det han gör. Nämligen att fungera som arbetsmarknadsminister. Och att han är kreativ och har idéer. Eller att han lyckats få ut folk i jobb.

Men att fixa sysselsättning är inte bara att få ut människor i jobb. Visserligen kan det väl ses som arbetsmarknadspolitiskt korrekt att en civilingenjör jobbar som personlig assistent eller konduktör på SL, istället för att gå på a-kassa. Det är ju ett kneg i alla fall. Men hur stor chans är det att samhället på det viset får avkastning på de pengar och resurser som investerats i denne ingenjörs utbildning? Är inte tanken att den som vi faktiskt har lagt så stora resurser på att utbilda ska ha ett jobb som faktiskt tillför samhället en del vinst, både i fråga om kunskaper och avkastning, dvs genom skatteintäkter på en ganska hög lön?

Att få ut folk i arbete är faktiskt ganska lätt. Eller väldigt lätt. Jag skulle kunna få ut ännu fler människor i arbete än Littorin hittills har lyckats med. Allt som krävs är att man genom vissa åtgärder tvingar folk att ta olika jobb. Eller genom lagstiftning. Det är hur lätt som helst. Frågan är bara vad som är anständigt och acceptabelt.

Jag tror, precis som ledarredaktionen på DN, att Littorin skulle tjäna på lite praktik ute i arbetslivet. Han behöver skaffa sig mer respekt och förståelse för hårt pluggande dito arbete än vad han har idag.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.