Vad göra med tonåringarna?

Ju mer jag läser om det som hände i Rödeby, desto mer stör det mig. Bl a för att 50-åringen som sköt överhuvudtaget häktas, behöver han verkligen hållas i förvar innan rättegången?

Dels därför att det i det här lilla samhället verkar råda en syn på den trakasserade och hotade familjen som bovarna i dramat, medan tonåringarna som förstörde familjens tillvaro betraktas som offer. För det är ju en avvikande familj, med förståndshandikappad son, och då är det något som inte stämmer. Och därmed är det alltså OK att trakassera och frysa ut dem?

Otroligt. Småstadsmentalitet i ett nötskal? Men så är det i mindre samhällen, folk verkar fullständigt sakna grundläggande rättvisevärderingar och begrepp om vad som är rätt eller fel.

Men även om den trakasserade familjen är mer utfryst, trakasserad och impopulär än någonsin tidigare i sin hembygd tror jag nog att de flesta utomstående (som inte kommer från det här lilla samhället) ställer sig bakom dem och vad pappan har gjort. Och även undrar varför i h-e polisen inte gör någonting för att sätta stopp för de här tonåringarna, ska det verkligen vara så svårt? Socialtjänst, LVU, tvångsomhändertagande, och se till att de inte rör sig ute utan uppsikt.

Så länge de är omyndiga är det faktiskt deras föräldrar som avgör om de får vara ute och åka runt på moppen mitt i natten. Och klarar föräldrarna inte av detta får någon annan göra det, då får samhället träda in. Det handlar om att våga visa ansvar, helt enkelt. Innan det händer fler tråkigheter.

Ja, det var trist att en så ung människa dog, men det här gänget har gått över alla gränser för vad som är acceptabelt och anständigt. De har inkräktat på den här familjens hem, i deras innersta revir. Är man inte trygg i sitt eget hem är man inte trygg någonstans. Även en 15- eller 16-åring måste vara mogen och förståndig nog att begripa det.

Inte? Nehej. Men det är ändå OK att de är ute och ränner utan uppsikt mitt i natten? Lite konsekvens, tack.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.