Björnar är stora, söta och gosiga kramdjur…

… Och de gör aldrig en fluga för när. Jo, det verkar i alla fall många bloggare tro, åtminstone om man följer vissa blogglänkar i de artiklar som skrivits om den i dagarna skjutna slagbjörnen.

OK, så är det faktiskt inte. Björnar kan bli ganska farliga om de vill. T ex om de får smak för kött i allmänhet och människokött i synnerhet. Och det är vad som har hänt i det här fallet. Den här björnen dödade inte jägaren för att den kände sig hotad, utan för att den var på jakt. Det var därför björnen släpade iväg kroppen och grävde ner den. För att slippa dela sitt byte med andra djur. Hade den dödat i självförsvar (jägaren var enl. uppgift obeväpnad, det hände på dennes gårdsplan) hade den bara lämnat kroppen.

Vad vill jag ha sagt med detta? Tja, inte så mycket mer än att det är viktigt att se nyanserat på saker och ting. Att inse att tillvaron inte är antingen svart eller vit. Björnen har definitivt en  plats i vår fauna, och ska inte jagas i onödan.

Däremot är björnen inte som vissa rovdjurskramare tror något utpräglat rovdjur, utan – med undantag för isbjörnen – en allätare.

Sedan handlar det givetvis om trygghet för folk och fä. Man vill inte ha slagbjörnar i närheten av bebodda områden. Björn överlag brukar inte vara några problem, de angriper ytterst sällan människor, om de inte har ungar. De vänder försynt och smyger iväg när de hör bärplockarna komma, det är därför vi sällan ser livs levande björn ute i naturen, trots att det finns tecken på att de varit där. Undantaget är slagbjörnar. De angriper när de kan.

Så ta gärna diverse bloggkommentarer om ”mordet” på den här stackars nallen med en nypa salt. I synnerhet när det rör sig om bloggare som i ett inlägg begråter den skjutna nallen, men sedan tycker att det är helt OK och rättvist att en 15-åring dödas i ett skottdrama.

Bloggosfären är 97% brus och 2% vettiga åsikter. I viss mån förekommer fakta.

Annonser

One response to “Björnar är stora, söta och gosiga kramdjur…

 1. Alla dessa åsikter … väldiga motiveringar för att kunna döda utan vidare.
  ingen rättegång för den levande varelse vi kallar björnen.
  visst, djur har ingen rätt, inte i vår system.
  det var väl en björn, inte mer med det, de tror det var den som dödade jägaren. tro ska lämnas åt religionen.
  jägaren då? vad skulle han döda? för han var inte därute för det friska luften skull bara? om jag vore björn så skulle jag också anfalla någon med gevär, särkilt om den otrevliga varelsen sjuter på mig!
  jag tycker inte att björnar är särskilt söta, däremot tycker jag att de är levande varelser som ska respekteras som alla andra.
  men livet fortsätter som vanligt och som vanligt sopar vi människor rent framför oss vart vi än går … det finns inte plats för några andra vilda djur runt om, vi ska utöka vårt revir till det yttersta. om några hundra år när vi lyckas bli ännu flera miljoner till så blir det kanske helt rent fr björnar och andra besvärande arter.

  Kommentar: Att det ska vara så förbannat svårt att förstå det som står skrivet i klartext – Mannen som dödades av björnen var inte ute på jakt, han var inte beväpnad, detta inträffade på dennes gårdsplan! Din och andras kommentarer – samt en del blogginlägg jag har läst – visar verkligen hur illa ställt det är förnuftet och respekten för människors värde. Tack och lov styrs landet fortfarande av vuxna och förståndiga människor som inte lever i någon rosa sagovärld där de tillskriver djur mänskliga egenskaper och beteenden, eller värderar djurs liv lika högt som människors. FYI: En björn vet inte vad ett gevär är, och gör ingen utvärdering av situationen innan den bestämmer sig för att anfalla eller slinka iväg.