Att släcka en eld med bensin.

Nu är det snart dags för de årliga oroligheterna i Salem igen. Salems kommun försöker i vanlig ordning stoppa demonstrationerna, samtidigt som polisen troligtvis kommer att bevilja tillstånd för demonstrationerna. Varför de gör det är visserligen en intressant fråga, men den hör inte hemma här och nu.

Vad som däremot tål att tänkas på är hur fel de som påstår sig vara emot rasisternas demonstration agerar. Ja, de ska givetvis anordna ”motdemonstrationer”, för att… Ja, vafan är egentligen tanken? Exakt VAD hoppas de åstadkomma med sina manifestationer? Jag minns att jag en gång i tiden dejtade någon tjej som stolt berättade att hon minsann skulle dit och slå ett slag för den ”goda saken”. Själv tyckte jag bara att det var puckat och kontraproduktivt, vilket inte var så populärt.

OK, varför är det puckat?

Jo, därför att de demonstrerande rasisterna gör det av en enda anledning, de vill ha uppmärksamhet! Och genom att anordna en massa spektakel som motdemonstrationer och liknande garanterar man att de får det. I stort sett ALLA spelar dem i händerna i den här frågan – Massmedia, som alltid är lika pigga på att rapportera om vad som händer. Polisen, som år efter år beviljar tillstånd för dessa demonstrationer (vilket de faktiskt inte behöver göra). Och givetvis ”motdemonstranterna”, som genom sin närvaro gör att chansen/risken för att det ska bli oroligheter blir så mycket större. Vilket gör det hela mer intressant för massmedia, som fortsätter att bevaka. Vilket gör att demonstrationerna fortsätter, år efter år, eftersom det ger uppmärksamhet. Osv, osv.

Alternativet? Ja, tänk istället om demonstranterna som vill ”högtidlighålla” minnet av en död kille (som de flesta av dem inte ens vet namnet på) åkte ut till Rönninge station. Att de genomförde sin lilla marsch till Salems centrum. Allt detta utan att uppmärksammas av någon. Varken massmedia, lokalbefolkning eller motdemonstranter, en marsch som ingen ser eller hör. Då faller liksom hela idén med denna manifestation, och om några år har det upphört helt. Och Salem kan återgå till att vara en sömnig och förhållandevis lugn förort där ingenting händer, på gott och ont.

Det är många år sedan jag själv bodde i Salem, men det gör mig ändå ont att läsa om det som händer där varje år. Kommunen invaderas av en massa människor som inte hör hemma där, för att högtidlighålla minnet av någon som inte heller hörde hemma där, och detta ska störas av ytterligare människor som inte har där att göra. De stora förlorarna är de boende i området, som riskerar att bli utsatta för våld och skadegörelse om de råkar ta fel väg på söndagspromenaden.

Så alla ni som tror er värna om demokratin och allt det där genom att åka ut för att ”störa” spektaklet, STANNA HEMMA. Då bidrar ni i alla fall inte till att högerextremisternas marsch uppmärksammas.

För ni är precis som högerextremisterna inte välkomna.

Uppdatering: Enligt SvD har nu länsrätten beslutat att tills vidare dra in tillstånden för de planerade demonstrationerna i Salem. Det ser jag som någonting positivt. Man har här vägt olika intressen mot varandra, och kommit fram till att det är viktigare att säkerheten och ordningen sätts i främsta rummet. Ja, man kan tycka både det ena och det andra om hur detta bryter mot demonstrationsrätten. Men rätten att demonstrera är precis som alla andra rättigheter någonting som ska utövas med ansvar. I fallet med Salem handlar det om rent missbruk.

Annonser

3 responses to “Att släcka en eld med bensin.

  1. ”Ja, de ska givetvis anordna “motdemonstrationer”, för att… Ja, vafan är egentligen tanken? Exakt VAD hoppas de åstadkomma med sina manifestationer?”

    ”Enligt SvD har nu länsrätten beslutat att tills vidare dra in tillstånden för de planerade demonstrationerna i Salem.”

    Du besvarade din egen fråga. Syftet med motdemonstrationerna har varit att sätta stopp för nazistmarscherna, efterkrigstidens största. Detta tycks tillsvidare ha uppnåtts.

  2. Kan du förklara närmare vad som konstituerar missbruket av demonstrationsfriheten i fallet med de som högtidlighåller minnet av Daniel Wretström (Jo då jag kan namnet).?

  3. noctivagus

    Bra beslut. Tycker inte någon av dessa extrema grupper ska få demostrera eftersom ingen av dom tar någon som helst ansvar för vad som sker utan bara är ute efter bråk. Det har man sett år efter år efter år. Vem betalar för denna galenskap? Jo vi med pengar som skulle kunna gå till vettigare saker än att vara barnvakt åt idioter till vänster och höger extremister.