Politiker med visioner och idéer – Äntligen!

Jag kunde idag glädjas över en förhållandevis välbalanserad och intressant artikel i SvD om Stockholms framtid. Eller närmare bestämt, att Stockholm nu äntligen verkar ha en framtid. Efter decennier av stagnation, slätstrukenhet och idétorka (läs: idéer har funnits, men inte accepterats av bakåtsträvarna) börjar staden äntligen satsa på nya och spännande byggen. Överdäckning och utveckling av spårområdet vid Norra bantorget, en kongressanläggning vid Klarabergsviadukten, och storstilade planer för hela norra stations-området. Kort sagt, det börjar äntligen göras en del framsteg i denna annars så trista och slätstrukna stad.

Motståndarna använder de gamla vanliga argumenten:

– ”Stockholm duger som det är.” OK, duger för vem? Jag är inte nöjd. Och kommer det att ”duga” även i fortsättningen? Att man vägrar att acceptera förändringar innebär inte att man slipper dem, bara att de sker utan att man har någon chans att styra dem.

– ”Stockholm är världens vackraste stad, och bör därför exploateras varsamt.” Nja, i själva verket har Stockholm av vissa kallats för världens vackraste HUVUDSTAD, vilket är någonting helt annat. Jämfört med städer överlag hamnar vi inte ens på någon känd topplista. Ett argument som jag inte heller köper eftersom det saknas intressant arkitektur i Stockholm. Nyfunkis har vi gott om, men det börjar bli så vanligt att det knappast är att betrakta som ”nytt”…

– ”Vi inte ska upprepa misstagen med Klara-kvarteren.” Någonting som alla tycks ha sådan järnkoll på, trots att 80% av invånarna i dagens Stockholm inte själva upplevde detta. Hur kan det komma sig? Hur många vet någonting om Klara-kvarteren, och hur många har stirrat sig blinda på den nostalgiska idealbild som framhäver det vackra, och utelämnar slummen, husen utan vare sig rinnande vatten, avlopp eller el?

– ”Det finns en överetablering” av gallerior och liknande.”Jaha, och enligt vem? Jag undrar om mannen på gatan verkligen är så insatt i trender som styr våra shoppingvanor, löneutveckling, prisutveckling, befolkningstillväxt, osv, att han verkligen VET att det finns så det räcker med gallerior och butiker. Eller om det bara är ett argument som han eller hon fått från någon annan?

Hur som helst så hoppas jag att det vi ser nu inte är någon isolerad händelse, utan början på någonting nytt. Stockholm behöver förändras och utvecklas, för att stå sig i konkurrensen med andra städer och regioner nu när globaliseringen börjar ta fart på allvar. If you’re not a part of the solution, you’re part of the problem, som jänkarna säger. Och jag håller med, de som aldrig själva bidrar med någonting visas allt för stor tolerans i det här landet. Att säga nej och såga andras förslag är lätt. Att komma med egna idéer och förslag kräver däremot både tid, ork, engagemang och mod.

Ännu en trevlig nyhet är att det nu verkar vara klart med Slussen, det blir det mer nytänkande förslaget som ligger till grund för utvecklingen. Detta enligt SVT. Även här dyker det upp en del bakåtsträvare som gnäller om att det vore bättre att ”bevara” det gamla. Jag undar själv om de till att börja med fattat att Slussen ska rivas oavsett vad, och att förslaget ”nybyggt bevarande” bara innebär att en kopia av det gamla byggs på samma plats? Och har de överhuvudtaget reflekterat i hur stort behov vi har av en överdimensionerad motorvägskorsning i centrala Stockholm? Som dessutom är avsedd för vänstertrafik? Nej, gör Slussen-området till en plats för människor, inte för bilar!

Annonser

4 responses to “Politiker med visioner och idéer – Äntligen!

  1. Vad kan man göra annat än hålla med i precis varenda ord du just skrev? 🙂

  2. Helt rätt!

  3. Sthlm är redan förstört. Rör inte min hemstad. Bygg någonstans på Jorden där det behövs!

    Kommentar: Stockholm är en av de platser där det behövs. Det är lätt att sätta sig på tvären och säga nej till alla förslag, medan alternativa lösningar är sällsynta.

  4. Björn, så där sa de redan på Bellmans tid men inte fan slutade de bygga. Dom byggde din hemstad.