Den borgerliga regeringens julklapp till vänsterpartierna?

Så nu ska alltså taket i sjukförsäkringen gälla även de med privata sjukförsäkringar. Detta enligt ett regeringsförslag. Vansinnigt, tycker oppositionen och försäkringsbolagen. Vad försäkringstagarna tycker är nog ganska uppenbart, eftersom man ju rimligtvis tecknar en sjukförsäkring för att inte ekonomin ska falla samman totalt om man skulle ha riktig otur.

Samtidigt tror jag nog att oppositionen tackar regeringen för detta, även om det inte görs så att det märks. Vilken julklapp, ännu en spik i regeringens kista. Jag tror inte att jag någonsin har sett en svensk regering med en så osviklig förmåga att såga av grenen de själva sitter på. Knappt tre år till nästa val, och Mona & co behöver egentligen bara göra en sak för att vara säkra på att vinna – Ligg lågt och håll käften fram tills dess. Den nuvarande regeringen gör ju jobbet åt dem.

Så varför läggs då detta förslag fram? Ja, givetvis så är det ju en ”rättvisefråga”, någonting som tycks ha blivit ett mantra för den sittande regeringen. Fast när det kommer till kritan så är det bara ännu en bit i pusslet för att täcka det gigantiska hål som slopandet av förmögenhets- och fastighetsskatterna lämnar efter sig. Varje krona räknas om landets ekonomi ska klaras.

Vilka kommer detta att drabba? Tja, i första hand försäkringsbolagen, eftersom ingen kommer att teckna sjukförsäkringar i framtiden, de gör ju ingen nytta. Folk kommer istället att spara pengar för att ha att ta av om det kommer sämre tider. Vilket kanske kommer att påverka konjunkturen på längre sikt, om konsumtionen går ner. Vilket kan driva upp arbetslösheten. Ett samband som jag tvivlar på att vår arbetsmarknadsminister förstår (han som praktiskt taget ljög om sin kandidatexamen och köpte en masters-examen, Littorin alltså), eller helt sonika skiter i det.

Samtidigt blir TV-licensen kvar. Och den blir dyrare. Trots att den saknar folkligt stöd. Kan vi inte folkomrösta om dess framtid? Eller göra en skatt av det hela? Nej, en skatt är inte aktuell, i alla fall inte enligt den ansvarige utredaren Rose-Marie Frebran, som bidrog med denna pärla till uttalande, enligt Aftonbladet:

– Det handlar om nära sju miljarder kronor och var ska de pengarna tas ifrån?

Ja, var fasen tas pengarna ifrån i dagsläget? Det är ju fortfarande svenska folket som ska betala, samma människor som betalar för SVT idag! Enda skillnaden är att även licensskolkarna kommer att få betala, och att avgiften därmed blir lägre. Ännu lägre om vi väger in det faktum att mycket av krånglet med att jaga licensskolkare och administrera betalningar och liknande kommer att försvinna. Men sådana samband behöver man tydligen inte begripa om man är satt att utreda TV-licensens framtid?

Hur som helst, god jul på er, alla rödingar. 😉 Aldrig har ni väl fått så mycket hjälp av borgarna?

Relaterade artiklar: Svd, Aftonbladet, Aftonbladet, DN, SvD, DN

Annonser

One response to “Den borgerliga regeringens julklapp till vänsterpartierna?

 1. Denna regeringen har en sanslös förmåga att klanta till det PR-mässigt. Jag får det till följande stora klavertramp:

  1) Ingen annonskampanj eller liknande den 25/1 då folk plötsligt fick mer pengar i plånboken tack vara det nya jobbavdraget. Det är inte omöjligt att denna miss påverkade avtalsrörelsen negativt (för samhället alltså). Nu fick facket yla fritt om att höja lönerna för att kompensera den höjda A-kassan, istället kunde folk ha suttit och varit rätt nöjda över att de ändå fått mer pengar. Alltså: ingen kampanj -> högre lönekrav -> högre inflationstryck -> högre ränta -> högre arbetslöshet. Starkt jobbat!

  2) Fastighetsskatten blir kvar. Att bara byta namn på den lurar inte väljarna. En massa människor röstade på alliansen för att bli av med just denna skatt. De lyssnade säkert inte på det finstilta om att reformen skulle finansieras och nu är de förbannade. Ta bort den förbaskade skatten och folket kommer att jubla. Det är ju bara trams att prata om statens finanser när de går med ett kraftigt överskott.

  3) Arbetslösheten sjunker men inte ser man Reinfeldt i TV skryta över det. Jämför med Persson som skröt över varenda decimal (trots att han var ljusår från de låga siffror vi har nu).

  4) Ja och så detta då… För 15 år sedan föreslog en sosseminister att privata pensionsförsäkringar skulle räknas av mot den statliga pensionen. Gissa om det blev liv! Det är nämligen ren stöld och inget annat. Det är sorgligt att behöva se att även borgerliga politiker saknar insikt om skillnaden mellan medborgarnas och statens pengar.

  Däremot sprider du felktig vänsterpropaganda då du skriver om kostnaden för avskaffandet av förmögenshets- och fsatighetsskatt måste täckas. Förmögenhetsskatten drog in VÄLDIGT lite pengar till staten. Till stor del beror det på att den var närmast frivillig. Alla med riktiga förmögenheter såg till att slippa betala. De enda som inte kom undan var i stort sett vanliga människor vars villor hade fått höga taxeringsvärden. Fastighetsskatten ska finansieras ”inom bostadsektorn”. Tanken är ju att de försämrade uppskovsreglerna ska betala den.