Betongförorten gör comeback på Gärdet

Stockholm växer. Stockholm ska förtätas. Gräns mellan förort och innerstad ska suddas ut. Dessvärre verkar det som om man ska göra detta genom att låta förorten flytta in i innerstan. Gärdet, som ligger väldigt bra till i många avseenden, ska alltså bebyggas med ”stadsvillor” (ännu ett begrepp som är unikt för Stockholm, likt ”liggande skyskrapa”?), som ska stå i ”kontrast mot områdets storskalighet”.

OK, innerstan ska alltså bebyggas med förortsliknande bebyggelse. Varför? Flyttar man in i stan för att man vill bo i en förort? Är det inte mera troligt att man flyttar till stan för att man faktiskt vill bo i en stad? Med tät bebyggelse, kvartersliv och urban miljö?

Jag förstår ärligt talat inte vad stadsbyggnadskontoret har för problem. Är det verkligen så jäkla svårt att planera kvartersbebyggelse i vad som redan är ett hyfsat urbant område? När ska vi få se ett slut på dessa ständiga förortsöknar som breder ut sig?

Jag har en bekant som kommer från Moskva. Som förutom en gammal och urban stadskärna ser ut ett gigantiskt Bredäng med tio miljoner invånare. Ryssarna själva kallar dessa områden för sovstäder, eftersom de som bor där bara åker dit för att sova, resten av livet levs någon annanstans.

Är det åt det hållet vi vill se Stockholm utvecklas? I så fall ska jag nog börja tänka på att flytta någon annanstans när jag är klar med alla mina åtaganden i Stockholm. Trist, Stockholm är en stad med så stor potential att bli någonting bra, om det inte hade varit för att dess utveckling styrs av människor som totalt saknar kreativa idéer och visioner.

Eller är det så enkelt att stadsbyggnadskontoret måste lära sig att lyssna mer på stadens invånare och mindre på skönhetsrådet?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.