Ingenting görs?

Aftonbladet har en ganska intressant artikelserie om fotgängare, övergångsställen och folks beteende i trafiken i största allmänhet. Övergångsställen är i största allmänhet farliga för fotgängare. Vilket i sin tur beror dels på att bilister är dåliga på att stanna för fotgängare, dels på att många fotgängare beter sig vårdslöst och bara kliver rakt ut utan att tänka på att det kan komma bilar som inte hinner stanna. Och givetvis handlar det ju också om hur obevakade övergångsställen är utformade och konstruerade. Plus att det är just i stan som det är säkert att bryta mot trafikregler och hastighetsgränser. Där finns inga trafikpoliser eller hastighetskameror. Hur ofta har polisen fartkontroller på Odengatan eller Sveavägen, typ?

Men, nu var det farliga korsningar jag tänkte gnälla om i detta inlägg. Närmare bestämt ett skräckexempel som finns på gatan utanför mitt eget hus.

Jag bor i Årsta, närmare bestämt på Skagersvägen. Skagersvägen är ganska välanvänd genomfartsled mellan Sköntorpsvägen (som ligger en bit in i Årsta) och den större Huddingevägen/Bolidenplan. (Rondellen vid Lexus.) På Skagersvägen är hastighetsgränsen 30 km i timmen, den går genom ett bostadsområde. Jag har aldrig sett någon bil hålla den hastigheten. Låter det överdrivet? I wish, men det är tyvärr sant. Dels för att det saknas effektiva och fungerande farthinder, dels för att skyltarna är uppsatta på ett sätt så att de inte syns. Men det är inte den verkliga faran. Nej, den verkliga faran är att korsningarna som Skagersvägen passerar är utformade på ett sätt som gör att det går att hålla på tok för hög fart.

Här kommer några bilder från den farliga korsningen, där det dessutom finns tre övergångsställen. Bilderna är tänkta att visa hur illa utformad och farlig denna korsning är för fotgängare. Jag tror att alla Årstabor känner igen platsen.

Skagersvägen2
Bild 1, övergångsställe. Här passerar många människor. Sikten är i det närmaste obefintlig. Det är först när man som fotgängare är mitt ute på övergångsstället (det längst bort från kameran) som man ser om det kommer någon bil eller ej. Inte alltid det hörs ordentligt. Samma sak gäller för den som kör bil på gatan, det är först när man i princip är fem meter från övergångsstället som man ser om någon fotgängare befinner sig på det. Ta även med i beräkningen att i princip alla kör för fort på den här vägen, finns inte en chans att stanna. Under den tid jag bott här har minst fem människor blivit påkörda i den här korsningen, dvs olyckor som jag har sett med egna ögon. Hur det gick med dem vet jag inte. Och jag vet inte hur många fler som blivit påkörda.

Skagersvägen1
Bild 2: Samma övergångsställe, som man ser det när man ska över. Högersvängen (dvs för den som kommer in i bilden från vänster) är verkligen utformad så att den som kör bil inte ska behöva sakta in i onödan.

Skagersvägen4
Bild 3: Övergångsstället sedd i en annan vinkel. Notera hur skylten med hastighetsgränsen är placerad på vägens högra sida. Den syns inte för de bilar som svänger in på den här gatan. Den på motsatta sidan är ofta skymd av någonting. Och notera hur även denna högersväng är utformad för att tillåta så hög fart som möjligt. Det är bara att blåsa på och svänga av, och hoppas att det inte är någon fotgängare på övergångsstället.

Skagersvägen3
Och så en sista bild, som visar skylten på nära håll. Är det någon som tror att det finns minsta chans att den som svänger in på Skagersvägen kommer att lägga märke till den? Den här är en bostadsgata, som går genom ett bostadsområde. Inte för att det finns gott om lekande barn här, men om det gjorde det så skulle nog de flesta föräldrar bli helt nippriga när de tänker på hur ”säker” miljön är. En annan sak som är värd att notera är hur det står parkerade fordon hela vägen fram till övergångsstället (motsatta sidan av gatan), vilket gör att sikten blir ännu mera skymd.

Under de snart nio år som jag har bott här har det som sagt skett ett antal trafikolyckor, folk har gått runt med namnlistor för att få gatukontoret eller vägverket att i alla fall bygga riktiga farthinder på Skagersvägen. Ingenting har hänt. Räknas inte trafikdödade fotgängare in i nollvisionen, måntro? Jag förstår verkligen inte varför problem kan vara kända så länge, utan att någonting konkret görs. Allt som skett under den tiden är att man har satt upp skyltar med ny hastighetsbegränsning. Som ingen följer.

Det som irriterar mig är att det vore så jäkla enkelt att åtgärda detta och göra denna korsning säker. Bygg upphöjda övergångsställen som även fungerar som farthinder, som tvingar alla bilar att sakta in innan de kör ut i korsningen. Och flytta dem några meter längre från korsningen, så att de syns bättre. Så blir det ett slut på trafikolyckorna.

Uppdatering till ett gammalt inlägg: Nu ska bl a Skagersvägen bli en riktig genomfartsled. Så blir det när en bilkramare blir satt som trafiklandstingsråd.

Annonser

3 responses to “Ingenting görs?

  1. Pingback: I den här frågan är det Stockholm som är lillebror « G-Svampen

  2. Pingback: Stockholm - cyklisternas helvete? « G-Svampen

  3. Hasse Ronstedt

    Växte upp på Skagersvägen 25,jag var 10 cm från att bli påkörd.Det var väl 1958 och jag var 6 år.Vi ungar sprang över gatan hela tiden.En gång blev en kille påkörd ,ambulansen hämtade honom,han överlevde tror jag.Vet inte för han bodde inte på våran gata.
    men apropå själva korsningen Skagersvägen/Sköntorpsvägen där blev en mopedist eller lätt mc-förare påkörd av en bil,han och mc-n kastades 30 meter,det var väl oxå kring 1958.
    Skagersvägen borde ha blivit återvändsgata för 60 år sedan!