NIMBY visar sitt rätta ansikte?

Nu är det fullt kackel på strandvägen eftersom de, ve och fasa, kanske ska få en ambassad som grannar. En junta av arga och stridbara gamla tanter och farbröder är tydligen ”rädda” för vad som kan hända om ambassaden byggs. Om man bortser från de rent farsartade argument som anförs – bl a att ”terroristerna” kanske kommer att hyra ett flygplan på Bromma för att krascha in i ambassaden om den byggs där – så känns det som en ganska typisk NIMBY-situation. (NIMBY = Not In My BackYard, översätts ibland som IGMO, ”Inte Granne Med Oss”, dvs bygg gärna men inte här.)

Varför? Jo, därför att det nästan alltid handlar om välbärgade och samtidigt inskränkta människor som är rädda för inkräktare. Och då brukar de här vansinniga argumenten dyka upp, som vi ser i den här artikeln.

Egentligen skulle man kunna skratta ganska gott åt detta. Men eftersom myndigheterna tar tokerier som dessa på allvar så är det faktiskt ett problem. DN förtjänar dock en eloge för sin framställning av den aktuella pensionärsmaffian i artikeln.

Men det är ändå trist att massmedia är så dåliga på att lyfta fram de som under historien förvandlat Stockholm från ett litet försvarsfort av trä till en av Europas största städer (jo, Stockholm är faktiskt så stort). Medan man är ganska bra på att  uppmärksamma de människor och sammanslutningar som vill stoppa stadens utveckling och tillväxt – Sluta omedelbart upp med det, är ni snälla.

Annonser

2 responses to “NIMBY visar sitt rätta ansikte?

  1. En av europas största är väl att ta i, enligt den här listan: http://www.citymayors.com/features/euro_cities1.html snackar i en 52:a plats i europa.

    Annars kan jag inte annat än hålla med om att det är en solklar NIMBY.

  2. Haha. ”vi” och ”51” var det.