Hemskt, men felet är vårt eget

Sverige har blivit ett laglöst land, i alla fall inom byggsvängen. Det skriver Aftonbladet, med anledning av den EG-dom som öppnade upp för billig utländsk arbetskraft. Så kallad jobbtrafficking.

Nu har dock Aftonbladet fel. Sverige var i princip laglöst på den punkten redan innan den här domen. Allt EG-domen gjorde var att fastslå att vi själva måste följa våra obefintliga lagar.

Det är dags att även Sverige inför minimilöner för allt arbete, eftersom den gamla principen med kollektivavtal inte längre räcker till, då dessa avtal kan tecknas med utländska byggfack.

Felet är vårt eget, inte byggbolagens, EG-domstolens eller de utländska gästarbetarnas. Hur svårt ska det vara att inse, och sedan ändra lagarna?

Annonser

4 responses to “Hemskt, men felet är vårt eget

  1. Felet är vårt eget att lönerna är för höga här i Sverige, lönerna måste sänkas. Vi kan inte betala 150 kr timmen för en byggarbetare, det är helt orimligt.

    Kommentar: Tvärtom, det är faktiskt helt i sin ordning. Problemet är att folk inte begriper att man som kund eller arbetsgivare måste betala samtliga kostnader för sin arbetskraft. Skatter, sjukvård, kompetensutveckling, osv.

  2. De som klubbar igenom lagarna är de som har majoritet i riksdagen och billig arbetskraft är helt i deras intresse så självklart vill de hellre behålla ”den svenska modellen” i just den här frågan.

  3. Tragiskt att de utländska byggjobbarna får löner som t.o.m. är lägre än de lagstadgade minimilönerna i vissa av USA:s delstater. Man får bara konstatera att den svenska staten inte försvarar arbetarna från utsugning. För hur svårt kan det vara att göra en lag om minimilöner?

  4. Varför måste det till en lag??
    Det vore väl bättre om arbetsgivarna betalade vettiga löner, och höll det dom lovade. Med såna här arbetsgivare är det inte lustigt att fackföreningar finns. Dom måste finnas när arbetsgivarna beter sig så här. Lite mer hederlighet tack..

    Kommentar: Om alla var hederliga skulle det knappast behövas några lagar överhuvudtaget.