Torg med ”internationell prägel”? Knappast.

Läser i SvD om ännu ett i raden av exempel på hur svårt det är att lära sig av gamla misstag. Trots alla fina ord om ”torg med internationell prägel” så ser jag bara ett typiskt förortstorg. Inte ens på bilden ser det trevligt ut. I verkligheten kommer det att se ännu mindre inbjudande ut. Ett blåshål befolkat av lokala a-lagare och en del förortskickers, kanske? Det kommer ju verkligen att göra Kista attraktivt för internationella storföretag (ställ dig frågan varför så få internationella besökare använder t-banan, och istället åker bil/taxi från innerstan), eller hur? Observera att det där var ironi.

Det är naivt att tro att ett torg som detta kommer att underlätta integrationen av arbets- och bostadsområde. Kommer de boende i betongöknen söderut att promenera tvärs igenom Kista Centrum för att ställa sig på det nya torget ocn njuta av den ”internationella atmosfären”? Att tro det är lika naivt som att tro att de/vi som arbetar eller studerar i arbetsområdet norr om Kista Centrum skulle promenera igenom centrum och sätta oss på förortstorget söder om T-banan, för att njuta av förortsatmosfären.

Att stadsdelsnämnden nappat på detta förslag får mig att undra vad det egentligen är för folk som fattar beslut här i stan. Jag kan inte komma på någon stad eller plats i Sverige som behöver ett nytt betongtorg. Sådana dumheter hör till 60- och 70-talets misslyckade betongromantik. Styggelser som vi borde göra oss av med.

Om man vill integrera arbetsområdet och bostadsområdet i Kista så bör man på den här platsen bygga bostäder. Kanske i form av en utrymmessnål skyskrapa (eller höghus) för att matcha och balansera Kista Science Tower. Där har vi nämligen problemet med Kista, som i grund och botten är ett misslyckande redan från första början – Man har byggt en förort med målet att blanda bostäder och arbete. Och vad är då det första man gör? Jo, man funktionsseparerar. Man lägger bostäderna för sig, centrum för sig och arbetsområdet för sig. Givetvis blev det ett misslyckande. Och det finns bara en lösning på detta problem, nämligen att man i stor skala och med ordentligt engagemang börjar bygga bostäder i arbetsområdet, och kontor i bostadsområdet. Det är det enda som kommer att motverka den lokala segregationen i Kista. De som arbetar i den dynamiska IT-staden Kista bor sällan i den mindre dynamiska betongförorten Kista. Och jag tror inte att vi kommer att få se någon storskalig inflyttning till Kista så länge alternativet är att bo i betongförorten. Därför behövs dyra och exklusiva bostäder i arbetsområdet, som drar till sig folk långväga ifrån, människor med gott om klöver, alternativt sponsrade av arbetsgivaren.

Hur vi däremot ska göra bostadsområdet/betongförorten mer levande vet jag inte. Jag tvivlar på att vi kommer att få se samma människor bo och arbeta där under de närmaste åren. Kista är ett planeringsmässigt misslyckande med sina rötter i 1970-talet, och det kommer att ta tid att styra upp det.

Någonting vi inte gör genom att skapa nya förortstorg. Det finns redan så det räcker av den varan i Sverige!

Annonser

Kommentarer inaktiverade.