Likheter mellan Palme-mordet och Estonia

Läser i SvD att Jerzy Sarnecki är övertygad om att Palme mördades av Christer Pettersson. Och jag är böjd att hålla med, trots att jag ofta brukar ifrågasätta Sarneckis uttalanden och slutsatser.

Men i fallet Palme är det faktiskt så enkelt att man har en ganska enkel och trovärdig förklaring som ligger nära till hands. Och då är det med stor sannolikhet den som är den rätta. Det bygger på en vetenskaplig metod, ”Ockhams rakkniv”, som gör gällande att det är just den minst långsökta förklaringen som är den mest troliga.

Problemet är bara att många människor inte nöjer sig med enkla förklaringar. Jag ser stora likheter mellan Palme-mordet och Estonias förlisning. Båda fallen kan enkelt förklaras genom att man tar till Ockhams rakkniv. Palme sköts av en grinig pundare som råkade befinna sig i just det området vid just det tillfället, och som precis hade fått/stulit just en sådan revolver som Palme sköts med. Det gör i stort sett alla andra förklaringar väldigt långsökta. Samma sak med Estonia. Estonia sjönk med största sannolikhet pga att hon tappade bogvisiret under en hård storm. Vi vet att hon tappade bogvisiret, att det blåste hård storm, och att hon sjönk väldigt snabbt. Dessa omständigheter gör att andra förklaringar blir ganska långsökta.

Men, som sagt, människor nöjer sig inte med så små och enkla förklaringar till så stora och komplicerade händelser. Man vill helt enkelt att Palme mördades av någon främmande organisation, eftersom det i grund och botten hade varit så lätt att förhindra det som nu skedde. Våra naiva och i viss mån inkompetenta myndigheter lät landets statsminister röra sig fritt på stan utan skydd. Därför kunde han lätt mördas.

Estonia? Ja, ungefär samma sak där. Slarv med låsningen av bogporten, i kombination med hög fart, dåligt underhåll och hård storm satte igång en kedja av händelser som slutade i katastrof. Som även den hade varit lätt att förhindra. Jag tror inte att våra psyken är skapta att hantera så stora katastrofer när de orsakas av så små omständigheter. Man vill helt enkelt att det ska ligga någonting större bakom. En konspiration från någon främmande makt, t ex. Sabotage, bombdåd? Teorierna är många. Inte någonting så enkelt som att någon hade glömt att slå om en strömbrytare och lämnat bogporten på glänt.

Genom konspirationsteorier skapar man en mening bakom händelsen, vilket gör det lättare att acceptera det som hänt – Estonia sjönk inte för att Estline slarvade med underhåll och hantering, och Palme mördades inte för att de som ansvarade för hans säkerhet hade huvudet i arslet. Allt skedde därför att någon såg till att det hände.

OK, lite mer om Palme-mordet. Mordet möjliggjordes av praktiskt taget slumpmässiga omständigheter, som var för sig blev avgörande för att mordet kunde genomföras. Hade livvakterna funnits på plats hade gärningsmannen inte kommit i närheten av Palme. Hade paret Palme åkt hem i bil hade mordet inte kunnat genomföras.

Och en ärligt ställd fråga: Hur troligt är det att en professionell mördare hade valt detta tillvägagångssätt? Dvs att ställa sig utanför en biograf och vänta i ett par timmar, smyga sig på sitt offer, skjuta denne på nära håll, och sedan lämna platsen till fots? Och dessutom lämna efter sig ett ögonvittne som sett mördarens ansikte på nära håll? Ja, så är det. Ett ögonvittne. Man glömmer ofta att Lisbeth Palme identifierade Pettersson. Att hennes vittnesmål inte togs på allvar berodde på att vittneskonfrontationen genomfördes felaktigt. Men det innebär inte att hon identifierade fel person. Man gör inte på det viset, eftersom det innebär att mördaren riskerar att åka fast. Vilket gör att han identifieras, och då kan spåras till sin uppdragsgivare, och sedan tar det hus i helvete. Det är därför högt uppsatta politiker oftast mördas genom bombattentat, förgiftning, eller prickskyttar. Att gå fram och skjuta någon på nära håll gör bara den som är galen eller kriminell. Eller båda delarna.

Att gärningsmannen inte togs på bar gärning, eller strax efter mordet, tycker vissa är konstigt. Det gör inte jag. Hur ofta händer det att den svenska polisen faktiskt tar brottslingar i samband med att brottet begås? Ganska sällan. Den svenska polisen reagerar otroligt långsamt på våldsbrott som sker ute på stan. Under tiden som polisen behöver för att samordna sig, upprätta avspärrningar, och helt enkelt komma ut till brottsplatsen, hinner förövaren försvinna. Låt säga att det tog en halvtimme (det brukar vara fråga om allt från en halvtimme upp till flera timmar när den svenska polisen är inblandad, och det här var dessutom före mobiltelefonernas tid) att få folk på plats och upprätta avspärrningar. På den tiden hinner den som springer eller joggar ta sig från Sergels torg till Slussen eller kanske t o m Medborgarplatsen.

Som sagt, det känns mest sannolikt att just Pettersson mördade Palme. Men eftersom polisen gjorde ett så sanslöst dåligt jobb kommer vi aldrig att få veta med 100%-ig säkerhet.

Annonser

2 responses to “Likheter mellan Palme-mordet och Estonia

 1. Jag tycker att ekobrotts härvan kring Trustor också den bär spår på polisens nervositet, hysteri (?) och att de gjorde en rad idiot-fel som helt gick emot deras egen kunskap och utbildning om hur en liknande utredning ska bedrivas. Ta t.ex. att man direkt fokuserade alla resurser på den där Posener men man lät VD och styrelse komma undan med blotta förskräckelsen. Skugg-boxas med den försvunna Posener gav smaskiga rubriker och media var glada. Men är det inte norm att man i ett ekobrottsmål utreder varför styrelse/VD begärt att stora summor av bolagets pengar ska föras bort från bolaget? Det är ju där brottet begås. Som sagt var, jag har alltid tyckt att det fanns ett sammanhang mellan Trustor och Palme utredningen, även om ämnena är vitt skilda.

 2. Här kan du läsa Lisbeth Palmes seriösa vittnesförhör.
  http://www.itdemokrati.nu/page36ar.html

  sidan 34 Lisbeth Palme: Då hon senare såg mannen röra sig, gjorde han ett ”spänstigt” vältränat intryck på henne.
  Låter som en idrottsman, så det måste va Christer Pettersson.
  mvh
  lr