Brott lönar sig i Sverige

SvD och Uppdrag granskning tar upp ännu en historia om vad som händer den som vittnar mot organiserad brottslighet i Sverige. Jag tänker inte återge vad som står i artikeln, du föredrar nog att läsa den själv.

Vad som däremot slår mig är just hur dålig självinsikten hos svenska myndigheter oftast är. Man talar om att alla medborgare har ett ”ansvar” för att vittna och bidra till att kriminella hamnar bakom lås och bom. Det tycker jag är ganska mycket begärt av ett rättssystem som är så dåligt på att skydda vittnen som det svenska.

När du har vittnat så tackar samhället för din insats, och önskar dig lycka till med ditt nya liv. Du – och din familj – kommer att få tillbringa resten av livet på flykt, flytta ofta, säga upp bekantskapen med gamla vänner och bekanta, byta yrke, osv. Allt du har byggt upp kommer att raseras i och med att du vittnar. Det stöd du får från samhället är i princip en ny identitet och flytthjälp.

De som du vittnar mot sitter av ett par år, och sedan är de ute igen. Kort sagt, brott lönar sig i Sverige. De som råkar mest illa ut är i vanlig ordning brottsoffren och vittnena. Eftersom samhället ser vittnen som förbrukningsvara vill få människor ställa upp som vittnen. Kort sagt, brott lönar sig. De som är dumma nog att vittna blir istället till ambassadörer (eller varnande exempel) för den organiserade brottsligheten, i och med att de tvingas på flykt. Eller råkar illa ut. Det händer, trots att samhället försöker mörka. Jag känner ett fåtal (fem eller sex) personer som har ställt upp som vittnen mot yrkeskriminella. Alla har råkat illa ut.

Egentligen vore det ganska lätt att komma till rätta med det här problemet. Vårt rättssamhälle är beroende av att folk vittnar mot brottslingar. Och om det ska fungera måste rättssystemet inse att det handlar om ett delat ansvar, det är inte bara det enskilda vittnets ansvar det handlar om. Det handlar lika mycket om samhällets ansvar för de enskilda vittnena. Så länge samhället inte tar sitt ansvar kommer knappast vittnena heller att göra det.

Så, här är några krav som jag anser att samhället bör uppfylla när någon vittnar mot organiserad brottslighet:

– Staten tar över alla skulder vittnet har. Bil- och bolån skrivs av, och samhället köper loss sådana tillgångar för marknadsvärdet plus lite till.

– Vittnets ev. studieskulder efterskänks, och staten återbetalar de pengar
som har betalats av på dessa skulder.

– Vittnet erbjuds möjlighet att flytta till valfri miljö i valfritt land som man vet är säker, för att där kunna starta ett nytt liv.

– Vittnet med familj bör erbjudas kostnadsfria studier på svenska samhällets bekostnad för att byta yrke eller inriktning, vilket vanligtvis krävs – Den som har läst till elektroingenjör är knappast pigg på att börja arbeta som bilmekaniker eller städare bara för att h*n inte längre kan ägna sig åt sitt gamla yrke.

– Staten kräver i gengäld in de pengar detta program kostar av de som döms för dessa typer av brott. En slags extended böter eller skadestånd till samhället.

Det är några av mina tankar, i alla fall. Jag har inte mycket förtroende för det svenska rättssystemet, trots att det gått många år sedan 70-talets flum så daltas det fortfarande för mycket med brottslingarna. De har det för bra när de sitter på kåken, och de sitter inne på tok för kort tid. Färre förmåner, mindre (läs: inga) tränings- och friskvårdsmöjligheter, och billigare mat i mindre mängd. Gör fängelsemiljön så vidrig och omänsklig att blotta tanken avskräcker, så får vi kanske några på bättre tankar innan de sjunker ner i kriminalitetens träsk.

Annonser

5 responses to “Brott lönar sig i Sverige

 1. Gurrapurra

  Kan bara citera mannen i min kemtvätt: ”Svenskarna är världens mest kuvade folk och vet inte om det”.

 2. Hur är det ställt med vittnesskydd i andra länder?

 3. Kriminalitet är bra för samhället för det visar på en konkret skillnad mellan empatiska och härliga människor och jubelidioter. Världen behöver ärketyper som kontrast till allt det goda.

 4. Gurrapurra: Svenskarna är mindre kuvade än amerikanarna iaf. Men det säger kanske inte så mycket…
  Svenskarna har stort förtroende för sina myndigheter (som lyckligtvis inte är korrupta). Det som saknas i Sverige är större skydd och rättigheter för individen. Tex är det bättre att inte ingripa vid brott för att man riskerar att bli stämd av tjuven för misshandel.
  De borde ändra lagarna så att man alltid har rätt att försvara sin familj och egendom.
  Dessutom borde man ha rätt att ingripa och avbryta brott utan att riskera åtal.

 5. Till Snubbe.
  Det kanske är som du säger att svenska myndigheter inte är korrupta. Men det beror väl på att man inte får någon hjälp ifrån dem även om man skulle försöka att muta dem.