Har svenskarna mognat?

Varför föll Carola i Melodifestivalen? Är hon ”slut” som artist? Har svenska folket ”fått nog” av henne?

Jag vill nog påstå att Carola är så bra som hon alltid har varit, varken bättre eller sämre. Hon är på samma nivå som när hennes bidrag ”Invincible” valdes ut till finalen i Aten. Att hon vann på hemmaplan berodde antagligen på alla de mossiga pensionärer som röstade på Carola för att Carola är Carola, och hon var ju så bra med ”Främling” 1983. De röstade på artisten, inte på bidraget. Varpå Sveriges vinstchanser gick upp i rök. Så går det när någon vinner på gamla meriter, som är värda noll och intet utanför Sveriges gränser. Gamla meriter som dessvärre betyder en del även inom massmedia, där hennes bidrag varit lite av en förhandsfavorit.

Eller på ren svenska, hon var inte bättre då än nu, och borde inte ha vunnit då heller. Att hon nu åkte ut ser jag som ett tecken på att svenskarna har mognat, och börjat rösta mer på bidraget än på artisterna. Rösta mer med huvudet än med hjärtat. (Eller om det är med arslet?) Kanske finns det hopp för oss i år.

Visst kan Carola göra någon slags comeback. Förutsatt att hon lär sig att ”Främling” från 1983 inte är en vidare aktuell merit, trots de som röstar på henne för att de minns hennes framträdande för mer än 20 år sedan. Hon kan inte kallt räkna med att vinna svenskarnas röster bara för att hon tidigare gjort bra ifrån sig. Hon måste prestera bra, med ett bidrag som har chans att slå i den riktiga finalen.

Det är det enda som räknas.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.