Sahlin som blivande statsminister?

SvD tar i en artikel en titt på Mona Sahlin, i hennes roll som partiledare för sossarna. Vad kan man säga? Tja, inte mycket. Hon sitter i den avundsvärda sitsen att hon har fått precis allt serverat gratis. Allt hon behöver göra är i princip att  hålla truten, medan den sittande regeringen gör bort sig på det ena området efter det andra.

Vi har en statsminister som i princip är osynlig. Som bara kryper fram och gör ett uttalande när någon drar ut honom från under den sten han tillbringar sin tid. Vallöften infrias inte (hur blir det egentligen för oss studenter?), statsråd och ministrar gör bort sig och tvingas avgå. Med undantag för arbetsmarknadsminister Littorin, som trots sin köpta ”MBA” (och i det närmaste ihopljugna kandidatexamen) lyckats sitta kvar på sin post. Regeringens popularitet har åkt expresshiss ner i källaren. Bland annat.

Kort sagt, Mona Sahlin har inte behövt göra någonting. Att det går framåt för oppositionen är inte hennes förtjänst. Hon kommer förmodligen att vinna på W/O i nästa val.

Och där ser jag problemet. Hur ska Mona Sahlin fungera som statsminister? Jag har inte höga tankar om hennes förmåga att leda landet. Glöm inte att hon ju trots allt blev ny partiledare för S eftersom alla andra kandidater avböjde. Hon stod i princip sist på önskelistan över nya partiledare (eftersom hon lades till i sista sekunden), och uppfyllde de krav som ställdes – Att hon skulle vara socialdemokrat, och dessutom kvinna.

Det är Sahlins kvalifikationer. Hon är kvinna och socialdemokrat. Men krävs det inte mer för att leda landet efter nästa val?

Annonser

One response to “Sahlin som blivande statsminister?

  1. Ove Barkinge

    Skribenten har rätt i sina tankar. Det som sker i Sverige är unikt. Det är inte bara studenter som väntar på att vallöften skall infrias.

    Företagare väntar i allra högsta grad. Så här långt har det varit en besvikelse. Inga lättnader, endast svikna vallöften som t.ex arbetsgivaravgiften där en allmän sänkning utlovades.