Dags att lägga ner Radiotjänst

Nu vill Radiotjänst utöka sin beskyddarverksamhet till att gälla även datorer och mobiltelefoner. Allt som teoretiskt sett kan ta emot sändningarna ska omfattas. Radiotjänst talar om att det ska vara ”teknikneutralt”. Det betyder på ren svenska att de själva inte har så bra koll att de kan avgöra om någonting faktiskt kan ta emot TV-sändningarna, så då höftar de till med någonting.

Precis som vanligt.

För några år sedan ville de licensbelägga datorer. Varför? Jo, de byggde sitt resonemang på att de ju börjat spela in och sända digitalt. Och eftersom en dator arbetar digitalt så kunde den enligt Radiotjänsts logik visa SVTs program. Digitalt är digitalt ungefär. (Jo, digitala utsändningar flyger genom luften och in i datorn, där det översätts till förståeliga ljud och rörliga bilder, trots avsaknaden av mottagarutrustning, kanalväljare och programvaror att avkoda till ljud och bild.)

En slutsats som förmodligen dragits av någon ”sakkunnig” på något departement någonstans. En typisk skrivbordsprodukt värdig svensk byråkrati. Förståsigpåarna tycker till och fattar beslut.
Så ser Radiotjänst ut idag. Men nog är det väl dags att lägga ner systemet med TV-licensen? Det har inte längre något existensberättigande i sin nuvarande form, eftersom den nya tekniken (digital-TV) gör att vi lätt kan filtrera bort de som inte betalar. Vore det inte mer passande att de som faktiskt vill se på SVTs program själva betalar? Jag är i egenskap av ägare till en TV med och betalar, men jag ser inte på SVT. Viasat, som är min digital-TV-leverantör skulle enkelt kunna stänga av SVT just för mig.

Dessvärre tror jag inte att vi någonsin kommer att slippa TV-licensen. Dels för att de kulturkoftor som förespråkar SVT inte kan tänka sig att faktiskt betala sin egen del, utan vill att övriga ska subventionera SVT för dem. Om de få människor som faktiskt tittar på SVT fick dela på kostnaden skulle det nog bli väldigt dyrt för dem.

Och dels för att regeringen satt en person utan koll att utreda TV-licensens framtid. Hon svarade på frågan om att skattefinansiera SVT med följande pärla till hjärnsläpp:

Det handlar om nära sju miljarder kronor och var ska de pengarna tas ifrån?

… Att de redan idag tas någonstans ifrån (dvs från oss som betalar TV-licens) verkar hon ha missat. Hon har även missat att nuvarande system drabbar folk olika. Jag, som är ensamstående student med en TV-apparat, ska betala lika mycket som en hel familj som kanske har tre eller fyra barn och sju TV-apparater.

Och det handlar om sju miljarder kronor, som i teorin ska betalas av nio miljoner människor. Borde bli strax under 800:- per person och år.

Så varför betalar jag då över 2.000 per år?

Annonser

One response to “Dags att lägga ner Radiotjänst

  1. Jag kan inte annat än hålla med.
    Att man inte inför någon form av inloggningshantering på nätet, fast det är mycket enkelt, visar ju på att man inte bryr som om ifall människor är beredda att betala för den erbjudna produkten eller ej. Pengarna skall in helt enkelt.