Dumheter om datorer och andra elektriska prylar

TCO Development beskriver datorer/IT som en ”dold miljöbov”, som har lika stor inverkan på miljön som flyget. Datorerna ”släpper ut” lika mycket koldioxid, påstår man.

Skitsnack. En rent vilseledande rapport och artikel.

Så hur är det då? Jo, det är inte utrustningen i sig som är problemet, utan hur vi framställer den el som driver våra datorer. En dator i sig släpper inte ut någonting. Den arbetar med elektricitet och endast elektricitet. Vad som står för ”datorernas miljöpåverkan” är framställningen av el. Och i det hänseendet är datorer, liksom alla andra elektriska artefakter (tåg, spårvagnar, trådbussar, hissar, rulltrappor) ”miljöbovar”, eftersom vi producerar el i förbränningsverk. Kol och olja, därifrån kommer vår el. Och en av deras slaggprodukter är just koldioxid, som går rakt ut i atmosfären.

Och detta, mina vänner, är en fråga om ren politik. Eftersom vi inte satsar på de miljövänliga kraftkällor som finns idag (kärnkraft) får vi räkna med att välja mellan pest eller kolera. Så blir den okunniga miljölobbyn nöjd.

Jag undrar, är denna TCO-rapport skräddarsydd för att få flyget och bilismen att framstå som mindre skadliga än de egentligen är, genom befängda jämförelser med andra områden?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.