Anorexi är snyggt

Eller hur? Råkade av någon anledning klicka mig in på Sofis mode på Aftonbladet (tvitvitvi, snurra motsols tre gånger och hoppa sedan lika många gånger på ett ben, så försvinner kanske den dåliga karman). Med artikeln följer en bildextra, som ska visa hur mycket vissa kändisar har utvecklats, och hur sunkiga de såg ut innan detta.

Jag reagerade på en bild på Nicole Richie, iförd kort vit klänning, vägandes 30-40 kg, och där benknotorna verkligen sticker ut genom skinnet. Med denna bildtext:

Nicole Richie fullständigt exploderade som stilikon efter att hon anlitat stylisten Rachel Zoe. Vackra klänningar och rockig sminkning blev hennes motto.

Nästa steg i bildserien visar ett par bilder på Nicole som hon såg ut förr. Normalrund (läs: smalare än de flesta kvinnor normalt sett är), i kanske inte fullt så stilfulla kläder. Med följande bildtext:

Men i början av Nicoles utelov var hon en sprudlande och färgglad tonåring. Lekfullt om än utan direkt stilkoll.

Way to go, Aftonbladet. Verkligen bra att framställa den anorektiska versionen av Nicole som en stilikon, i synnerhet när målgruppen för Sofis mode är osäkra tonårstjejer som fortfarande jobbar på att skapa sig en egen identitet. Ytlighetsgurun har talat igen?

Aftonbladet har å ena sidan en stridbar och skrikig kvinnobilaga, där man ofta ondgör sig över hur illa unga tjejer far av alla sjuka ideal. Å andra sidan har de en ytlig modebilaga där man lyfter fram anorektiska kändisar som stilikoner. Är inte det ganska schizofrent?

Annonser

6 responses to “Anorexi är snyggt

 1. Det var samma sak för några månader sedan när AB hade skrivit en liten notis och hyllat Kim Kardashian för att hon ”visar ett friskt kroppsideal”. Just för att hon inte är pinnsmal.

  Problemet där var att Kardashian själv berättat att hon gjort upprepade plastikoperationer. Det står dessutom överallt där man kan läsa mer om henne. Vad blir bilden då? Det är okej att vara kurvig om man bara opererar nyllet så man är skitsnygg där iallafall?

  De är nog bara allmänt bortkollrade.

 2. Tja – kanske det…

 3. Jepp, jag haller med dig till 100%. Har mer eller mindre bojkottat Aftonbladet, de har en otroligt skev bild av vad som ar viktigt och bra, och vad som inte ar det.

 4. Jag håller med fullständigt. Och är det inte lite samma sak med Katie Holmes som gått från att vara den supersöta ”girl next door”-typen i början av sin karriär till att nu vara mycket smalare och se lite kuvad och sorgsen ut?

 5. Karl-Otto Hultström

  Håller inte med dig ! Det ÄR snyggt med smala tjejer. Tänk dig bara motsatsen, så förstår du vad jag menar.
  Sen är det en annan sak att alla inte kan vara snygga.
  Som jag själv men jag är gammal nog att inte bry mig längre. Visst förstår jag att det blir en press på unga tjejer men det ingår liksom i mognads processen att acceptera sig som man är.

  Kommentar: Är du medveten om att du lyckas motsäga dig själv i en och samma mening?

 6. Bra inlägg 🙂 Håller med dig fullständigt!