Inte så illa som det kan låta

SvD skriver att det nu blir ”tvärstopp” för satsningarna på cykelbanorna i staden. Från att ha legat på 50-60 miljoner per år, hamnar nu budgetanslagen för stans cykelbanor på ca 10 mille. Man förklarar det med att investeringsfasen är över, och att systemet av cykelbanor ska underhållas.

Jag håller faktiskt med om det vettiga i det resonemanget. Visserligen tycker jag inte att det kan finnas för många cykelbanor och cykelfält i en stad av Stockholms storlek, men det nuvarande nätet räcker faktiskt ganska långt. Nu är det dags att börja jobba på underhållet, så att de på sina ställen livsfarliga cykelbanorna blir säkra att cykla på. Fyll igen hålen, platta till tjälskotten, lappa asfalten, osv. Frågan är dock om inte det kommer att kosta mer än bara 10 miljoner per år, stadens cykelbanor är i ganska sorgligt skick.

Och glöm för all del inte det viktigaste, nämligen att hålla cykelfälten fria från parkerade bilar och väntande taxibilar. Se till att trafikpolisen börjar göra sitt jobb, och gör det nu, för nu är cykelsäsongen igång.

Och nej, att vissa cyklister missköter sig i trafiken gör det inte OK att använda cykelfälten som p-platser och lastzoner. Cyklister har inget kollektivt ansvar för det andra cyklister gör. (Alltid är det någon komocka som inte förstår detta enkla samband…)

Annonser

Kommentarer inaktiverade.