Privatisera polisen

Nu ”riktas kritik” mot den svenska polisen, och hur den sköter sitt arbete. No shit? En tioårig flicka mördas av en seriemördare, som varit i farten i flera års tid. Trots att polisen tipsats om att det kanske var han som låg bakom tidigare mord så gjordes ingenting. Hade man agerat tidigare så hade Engla kanske levt idag. Det är t o m så illa att mördaren mer eller mindre tipsades av polisen om att de höll utkik efter någon, vilket gav honom tid och möjlighet att röja undan eventuella spår som han lämnat efter sig.

Nu skyller man polisens tillkortakommande på de vanliga problemet. Föråldrade datasystem, oordning i databaserna, osv, osv. Kort sagt, dålig organisation. Och givetvis så handlar det ju alltid om resursbrist.

Resursbrist, förresten? Är detta ett tecken på resursbrist, när uniformerad polis skickades ut för att hämta in en person som tjuvåkte på en SL-buss? Eller när man under förra sommaren hade 30 man ute på gatorna, som under några veckors tid skulle sätta dit cyklister som bröt mot trafikreglerna? Eller att jaga fildelare som ”stjäl” musik och filmer som de kanske ändå inte hade köpt om de inte kunnat ladda ner? Däremot har de ju inte tid att åka ut på överfallslarm eller när de tipsas om pågående inbrott. De dyker upp för sent, lagom för att konstatera att ett brott har skett, och att alla spår har kallnat.

Är inte problemet just att den svenska polisen ägnar sig åt saker som är ganska onödiga, medan de skiter i det som är viktigt, nämligen att göra samhället säkrare?

Vi borde kanske privatisera polisen, och låta dem fakturera de som de faktiskt arbetar åt. Så slipper skattebetalarna finansiera deras verksamhet, eftersom de ändå inte gör någonting som vanliga medborgare har nytta av.

Annonser

3 responses to “Privatisera polisen

 1. Tjuvåkning på buss – det låter lite drastiskt. Men att kolla upp cyklister som inte följer trafikreglerna är bra att de gör. Alltför många gånger får man som bilist nästan hjärtinfarkt av hur de kan cykla mot rött.

  Tror inte privatisering hjälper. Snarare tvärtom. Då blir det ett verkligt vinstintresse som kommer in i bilden också.

  Jag håller med om att polisen sysslar med sådant som är onödigt, men självklart blir det ju så när regeringen skapar bara en alltstörre kontrollapparat mot vanliga medborgare. Och samtidigt spar in pengar på civilanställda så polisen får göra ännu mer onödigt.

 2. Polisen är redan privatiserad! Det är bara de med pengar som kan skaffa sig privat ”polis”, alltså vakter med polismans befogenheter. Istället skulle man lägga ned alla de 24 polismyndigheter man idag har, å ha en en enda statlig. Bovarna åker, hör å häpna, ibland över länsgränserna!

 3. Bruse: Det finns inga vakter med polismans befogenhet. Det finns vakter med fåtal arbetsuppgifter där de har viss polisiär befogenhet men de har inte polismans befogenhet. Polisen är statlig och att lägga ner de 24:a polismyndigheterna skulle bara skapa en ännu mer svårmanövrerad organisation.

  ”Privatisera polisen”…
  …är ingen lösning. Resursbrist är en jobbig förklaring eftersom alla i samhället har sina åsikter vad polisen ska lägga resurserna på. Folk ringer polisen om att de störs av mopeder, att de blivit av med sin katt, att någon skrapat deras bil, att de haft inbrott, mm och alla som ringer vill ha sitt ärende prioriterat. Att ”hämta in” en person som tjuvåkt på buss ingår i polisens uppgifter och efter att kontrollanter gripit en person måste polis överta gripandet. Detta enligt lag.

  Visst ägnar sig polisen åt saker som kan uppfattas som onödiga men polisen styrs av de folkvalda politikernas regleringsbrev och det kan då vara vettigt att ligga på sina politiker om att ta bort onödiga uppgifter från polisen.