Vad håller tomhylsan på med?

Läser i SvD att Sten ”Tomhylsan” Tolgfors nu får kritik från alla politiska håll för sitt senaste sparförslag för det svenska försvaret. Bra, säger jag, det är inte en dag för tidigt.

Jag undrar på fullt allvar vad våra politiker egentligen håller på med. Är målet att fullständigt omintetgöra det svenska försvaret? Eller handlar det om en för den nu sittande regeringen så typisk jakt på kortsiktiga besparingar som ska finansiera ett par ”viktiga” skattesänkningar?

En fungerande försvarsmakt är ingenting som man bara bygger upp i ett nafs. Vi lärde oss det redan under medeltiden. Sedan glömde vi bort det under 1800-talet, och när första världskriget bröt ut hade vi i princip ingen försvarsmakt värd namnet. Så då lärde vi oss det igen. Och började bygga upp försvaret, vilket var klart efter att kriget var slut. Ren tur att vi inte blev indragna, för vi hade inte haft en sportsmössa att försvara oss. Men efter första världskriget glömde vi återigen bort att det tar tid att bygga upp ett försvar. Så bröt andra världskriget ut. Och vi lärde oss det igen, och fick börja om från början med att bygga upp en omodern och ineffektiv försvarsmakt. Även denna gång hade vi tur och drogs inte med i kriget, för vi hade inte kunnat försvara oss.

Någon som ser ett mönster? Jo, det gör ju i alla fall jag.

Och det är det som är huvudproblemet. Att politikerna tror att det handlar om någon slags linjär, irreversibel process, att världen går från osäker och instabil mot stabil och fredlig, utan att det någon gång kan vända. Nu är världen hyfsat stabil, bortsett från en del uppstudsiga terrorister i tredje världen. Vi behöver inget stort försvar för tillfället. Inte för tillfället. Men hur ser läget ut om tio år? Med ett nationalistiskt Ryssland med stormaktsambitioner, som bara blir mindre demokratiskt för varje år som går?

Varför ska det vara så svårt att lära sig av historien? Försvaret behövs, oavsett vad tomhylsan tror. Nej, det kommer inte att bli något regelrätt krig detta år. Antagligen inte under nästa år heller. Men det kan hända saker, och läget i världen kan ändras ganska snabbt! Tänk om våra politiker kunde vara så framsynta.

För min del får försvaret gärna kosta en slant. Det behövs inte nu, men så är det ju med alla försäkringar, man behöver dem inte för tillfället, inte när allt är bra. Tyvärr verkar inte tomhylsan vara medveten om det kloka i att hoppas på det bästa men planera för det värsta. Vad kommer man att ge sig på efter försvaret? Sjukvården? Brandförsvaret? Polisen (nåja, de gör ju ändå ingenting), eller kanske skolväsendet?

Man kan inte planera efter bästa tänkbara scenario, så enkelt är det! Jag tror att borgarna genomförde en kupp i senaste valet. De har inga som helst ambitioner att styra landet efter 2010. Det handlar om att under denna mandatperiod roffa åt sig så mycket som möjligt, även om det innebär att  landet körs i botten, för att tillfredsställa en liten klick av de trogna väljarna. Spara på i stort sett allt, så att ett fåtal stora skattesänkningar som kommer ett fåtal till godo kan genomföras.

Sedan är Sverige ett utbränt vrak, som någon annan får ta över ansvaret för efter nästa val.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.