Ulf Johanisson är en lögnare

OK, karln kan ju ha blivit felciterad också. Men det förändrar inte faktum, nämligen att det som står i en viss artikel i dagens Metro är fel.

En bekant till mig och tillika yimbyist*, Gustav Svärd, intervjuas i denna artikel. Gustav vill i likhet med nätverket Yimbys övriga drygt 2300 medlemmar att staden förtätas, växer, och att man framförallt bygger stad. Även när det är utanför den egna husknuten. Yimby motsätter sig förortsbebyggelse á la punkthus i park, vilket varit så vanligt i Stockholm de senaste 50-60 åren.

Ärkenimbyn** Ulf Johanisson vill dock göra gällande att Yimbys grundare alla bor i förorten, men propagerar för nybyggen i innerstan. Vilket inte är sant. Yimbys medlemmar bor i både innerstad och förort. Vi finns överallt. Och vi propagerar för nybyggen både i innerstad och förort.

Johanisson kommer med det milt sagt befängda påståendet att vi som är med i Yimby per definition är nimbys, eftersom vi ”propagerar för nybyggen på andra platser än vår egen”. Jag vet inte varifrån Johanisson har fått detta, eller om han ens själv tror på detta. Han kanske ser det som ett fall där ändamålen helgar medlen, och tillåter sig att ljuga lite för att stärka sin egen sak? Det Johanisson påstår är i alla fall ren lögn.

Vi i Yimby vill se byggen just i förorten, för att skapa mer stadsmässighet och urban täthet, och att innerstaden på så vis kan byggas ihop med ytterstad och förorter. Bara det inte är förortsbebyggelse som dominerar. Grundtanken med att vara en yimby är just att välkomna nybyggen överallt, även utanför den egna husknuten. Det är t o m ett krav, den som börjar protestera mot nybyggen i det egna grannskapet av rent egoistiska skäl är inte längre en yimby, och kan då bli utesluten ur nätverket.

———–

* Yimby är en akronym för ”Yes In My Back Yard”, och är en människa som välkomnar initiativ till nybyggnad och utveckling, i synnerhet i det egna grannskapet.

** Nimby är motsatsen, och står för ”Not In My Back Yard”. En nimby säger sig gärna vara för att man bygger nytt, bara det inte sker i det egna grannskapet.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.