Slussen förtjänar det bästa

DN har idag ett par bra artiklar om Slussens framtid. Mikael Söderlund har nu bjudit in fem stora och välrenommerade arkitektkontor till en ny tävling, och den här gången är det tydligen det vinnande förslaget som ska byggas, punkt slut.

Jag kan bara applådera det kloka i att göra på det här viset. Visserligen har det kommit kritik om att tävlingen inte är så folklig eller demokratisk, eftersom bara inbjudna kontor får delta. Det ser jag som någonting positivt, och jag är glad att staden inte upprepar misstaget med Stadsbiblioteket, där en oerfaren och omeriterad konstnär vann, och där de stora namnen lyste med sin frånvaro.

Det är nämligen problemet med öppna tävlingar, att man får kvantitet utan kvalitet. Jo, givetvis innebär det många förslag och alternativ, men de förslagen är sällan bra, eftersom de stora kontoren inte deltar i sådana tävlingar. Att ta fram ett förslag till en arkitekttävling kostar en hel del för de stora arkitektkontoren, och den investeringen vill de kunna räkna hem senare, genom att vinna kontraktet. Har man fyra medtävlare att konkurrera med är chansen att vinna trots allt ganska god, och då är det värt att satsa allt man har på att prestera det bästa förslaget. Men om man har fyratusen medtävlare? Då är chansen att vinna försvinnande liten, och det är inte värt att delta i tävlingen. Arkitekterna har för låg status i det här landet. Svenskarna måste lära sig att respektera den kunskap och kompetens som våra arkitekter faktiskt sitter inne med, och förstå att det inte bara handlar om att rita upp någonting som man sedan bygger en modell av.

Det är vad som hände med Stadsbiblioteket, och därför får vi nu se en trist glas- och betonglåda i sann Le Corbusier-anda vid Odenplan. En erfaren och kunnig arkitekt, som dessutom har god kännedom om Stockholm, hade inte kommit med ett sådant förslag. Dessvärre var det ont om sådana arkitekter i tävlingen, det var mest bara lycksökare som slängde ihop något förslag på vinst och förlust, utan att egentligen ha någonting att förlora.

Med upplägget för den nya Slussen-tävlingen slipper vi dock det problemet. Jag tycker att det ska bli spännande att se vad som händer, och hur arkitekterna kommer att hantera bevarandefanatikerna och bakåtsträvarna, som inte förstått att Slussen faktiskt MÅSTE rivas.

Jag tycker i alla fall att Slussen är värd en tävling där endast de bästa får delta.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.