Ny bakåtsträvarpropaganda i SvD

En ledamot av ”Skönhetsrådet” (som även råkar vara Samfundet S:t Eriks representant i denna gruppering) i Stockholm får komma till tals i bakåtsträvarnas ”pravda”, dvs Svenska Dagbladet. Den här gången handlar det återigen om någonting så fasansfullt som att det ska BYGGAS i våra ”världsunika kulturmiljöer”. Det är så man enligt den banala skönhetsrådsdoktrinen benämner allt som har mer än tio år på nacken. Det ur en ”stadsbyggnadskulturellt unikt värdefulla del” av Stockholm som denna gång hotas är den lilla landremsan norr om Riksdagshuset. Det ska nämligen byggas ett litet konferenscenter där, som ska användas av riksdagen.

Von Någonting ondgör sig över att man ju kommer att ”förstöra” en ”trevlig” liten ”park”. ”Park” är ett annat uttryck som skönhetsrådet och andra bakåtsträvarsammanslutningar missbrukar friskt, och innebär alla ytor med mer än 3 kvadratmeter gräs. Att praktiskt taget INGEN nyttjar den här ”parken” verkar dock ha gått skönhetsrådet förbi. Men det är helt i sin ordning, ledamöterna i stadens skönhetsråd har väl aldrig gjort sig kända för att frottera sig med verkligheten i onödan. För dem är Stockholm synonymt med den idealbild av staden som endast existerar på vykort och i olika turistbroschyrer, dvs under sommaren och då det är bra väder med sol och värme. Därav deras banala inställning till stadens utveckling.

Att Stockholm är en stad som existerar året runt, och som även måste fungera året runt, är någonting som dessa människor helt har missat. För denna lilla elitklubb som i Stockholm är känt som skönhetsrådet är det fullständigt ointressant huruvida Stockholm fungerar bra eller ej. Det viktiga är att staden SER bra ut. Ytlighet och banalitet, det är kännetecknet för skönhetsrådet. Lägg ner denna lilla elitklubb, och ersätt den med någonting med mer folklig förankring. Då är mycket vunnet. För de har inte gjort någonting bra för den här staden.

Det enda positiva som framkom av den här debattartikeln var att Riksantikvarieämbetet inte har protesterat i frågan. Hoppas att de håller fast vid den linjen. Och jag hoppas även att ingen tar skönhetsrådets löjeväckande förslag på allvar, nämligen att bygga konferenscentret under Riksplan – det skulle innebära en bunker utan fönster.

Men i skönhetsrådets ögon är väl en sådan lösning bäst. För i Stockholm ska ingenting nybyggt få synas. Allt ska se ut som det alltid har gjort.

Annonser

One response to “Ny bakåtsträvarpropaganda i SvD

  1. Du vet riktigt genomhiskeliga betong-parkeringshuset i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan mitt i city? Gissa om skönhetsrådet vill bevara det? You bet.
    Skönhet? Nja…