… Men jag har väl ”ingenting att dölja”?

Det snackas om en bloggbävning mot ”Lex Orwell”, eller den kommande lagen som ska ge FRA (Försvarets RadioAnstalt) rätt att godtyckligt avlyssna svenskarnas elektroniska kommunikation. Ett lagförslag som inte har något stöd hos folket, men som ändå kommer att drivas igenom, eftersom den styrande eliten (politikerna) vill det. Jag börjar verkligen förstå varför samma elit har sett till att avskaffa allt som har med författningsdomstolar och riksrättsförfarande att göra. Och så ondgör man sig över det stora politikerförakt som råder i detta land. Märkligt… Eller?

Det är trist om den här lagen går igenom. Främst därför att det finns en liten minoritet människor som tror och tycker att lagen är bra, eftersom de själva ”inte har någonting att dölja”. Ironiskt nog är det ju för att skydda just den sortens naiva och godtrogna människor som det i de flesta demokratier är olagligt att avlyssna folk hur som helst. Det handlar faktiskt inte om människor som har någonting att dölja kontra de som inte har någonting att dölja! Det handlar om att vissa människor tyvärr inte begriper att de, liksom alla andra, faktiskt har någonting att dölja. Den sortens människor delar gladeligen med sig av information som de kanske skulle ha varit lite mer varsamma med, utan att inse att vad de vräker ur sig kan komma att användas emot dem längre fram i livet.

Det finns andra grupper som tror att lagen kan komma att bli tandlös, eftersom det bara är trafik som går in eller ut ur landet som ska avlyssnas. Den som vet hur IP-trafiken fungerar vet också att det är helt fel. Mer om det senare.

Nu vänder jag mig till läsare som tillhör den här skaran som tror att bara kriminella människor har någonting att dölja. Skulle du kunna tänka dig att gå med i ett forum på nätet där du utlämnar all tänkbar info om dig själv och ditt liv, fritt och öppet för alla att läsa? T ex utdrag ur sjukjournaler som visar vilja sjukdomar du har haft, och vilka mediciner du någon gång i livet har tagit? Dina gamla skolbetyg och läraromdömen? Info om alla filmer och tidningar du har sett eller läst? Gamla kärleksbrev till fd flickvänner/pojkvänner? Listor över dina tidigare politiska engagemang? Vilka företag har du har sökt jobb hos under tiden du har arbetat för något konkurerande bolag? Eller det som hände på den där firmafesten som du låtsas att ni inte minns så mycket från?

Vad har dessa hemligheter gemensamt? Jo, de är i sig inte olagliga på något sätt. Men de skulle kunna ställa till stor skada för dig om de hamnade i fel händer vid fel tillfälle.

Det är där Lex Orwell-förespråkarna gör den här tankevurpan, genom att de inte inser att alla ”hemligheter” människor går och bär på måste sättas in i ett sammanhang. Det som är helt harmlöst i nuläget kan bli ett problem i framtiden. Du har kanske varit fackligt engagerad som ung idealist, och deltagit i olika aktioner för någonting du trodde på då. Men när du blir äldre är detta kanske en belastning, trots att mycket vatten flutit under broarna. Kanske ser dina framtida arbetsgivare inte så milt på det du tidigare har gjort? Det behöver inte handla om någonting olagligt, men det kan ändå stänga många dörrar för dig i ditt framtida yrke.

Det var bara ett exempel. Men försök att förstå att det är för att skydda människor som inte tänker längre än näsan räcker som det i alla riktiga demokratier är olagligt med godtycklig avlyssning. Du tror kanske att du inte har någonting att dölja, men det visar bara att du behöver det integritetsskydd som ett stopp för Lex Orwell innebär, eftersom du inte själv inser att du måste värna om din egen integritet.

Och angående det där med att det bara är trafik som går in och ut ur landet som ska avlyssnas – Internet funkar inte på det sättet. Det är inte som med vanlig post, som tar vanliga vägar och passerar nationsgränser på sin väg mellan avsändare och mottagare. IP-trafiken kan ta vilken väg som helst. Ett e-postmeddelande som skickas från en avsändare i Stockholm till en mottagare i Göteborg kan mycket väl passera genom Norge, Kanada, Australien, Sydkorea, Storbritannien och Danmark, eftersom IP-trafiken alltid tar den väg där det är minst belastning (routing), utan hänsyn till nationsgränser. Vilket innebär att i princip all IP-baserad kommunikation passerar in eller ut ur landet.

Fler länkar: Svd, SvD, Frågor och svar om FRA-lagen, SvD

Annonser

5 responses to “… Men jag har väl ”ingenting att dölja”?

 1. Jag beklagar, men det är just i ”demokratier” man buggar, spanar, lyssnar av, så var inte ett dugg förvånad! Dessutom är det så att ”demokraterna” säger följande: ”ni röstade demokratiskt på oss och gav oss mandat att bestämma”. Tåget fortsätter mot tyranni…

 2. Dennis Nilsson

  Bäste svenske medborgare, dina förfäder har kämpat och lidit och gett sina liv for den frihet du har idag … är du villig att bara ge upp den så lätt.

  Vad ar deras liv värda för dig?

 3. När internettrafik tidigare har gått via sattelitlänk har ju signalspaning och avlyssning av trafiken varit helt laglig. Varför har ingen reagerat tidigare?

  Vad är skillnaden mellan att avslyssna internet och etern? Den som är emot nuvarande lagförslag borde alltså vara emot all typ av signalspaning, annars är man inkonsekvent och hycklare.

  Dessutom tycker jag att allt engagemang i den här viktiga frågan borde kanaliseras till att påverka i fler integritetskränkande frågor. Videoövervakning till exempel. Eller de förhatliga fartkamerorna på våra vägar som dagligen kränker många människors integritet!

  Det är dags att sätta stopp på samhällets övervakning på riktigt, inte bara ett löjligt lagförslag just nu. Ni som säger er stå upp för integriteten, ut och demonstrera mot fartkameror och dyl.!

 4. Calle: Har du hört talas om gråskalor? Eller finns bara svart vs. vitt i dina ögon? När ögonen har vant sig i mörkret kan man ändå skymta konturer.

 5. Vad är det som är svart/vitt här?

  Att integritetsintrånget är lika stort med fartkameror eller signalspaning i etern är ju inte svårt att skriva under på.

  Men nu ska ju staten läsa allas epost verkar folk tro. Nu skulle det vara så mycket värre… dumheter.

  FRA har ingen möjlighet i världen att lagra all trafik de skulle behöva lagra för att göra alla dessa hemskheter folk är så rädda för. Med tanke på den enorma mängd datatrafik som skickas hela tiden kan de inte lagra mer än 10 minuters trafik innan diskarna blir fulla.

  Således är inte detta förslag i pratiken värre än något annat integritetsintrång.

  Avslå FRA-lagen, avskaffa fartkameror och offentlig övervakning. Och så måste vi ju se till att avskaffa idiotförslaget om att mobiloperatörerna måste lagra alla samtalslistor.