Federley och Johansson, tänk på framtiden

Fredrik Federley, Annie Johansson, med flera, tänk nu på hur ni röstar, för det kommer att påverka er framtid. Ni har hamnat i det där otrevliga läget då ni måste göra en del allvarliga överväganden. Ni måste fundera över vilka era vänner verkligen är, och vilka som ni måste offra.

Ni har gått till val – personval – på bland annat ert försvar av den personliga integriteten. Det har för er blivit en förtroendefråga. Eftersom ni är unga och relativt oprövade politiker har personval varit en väg in i riksdagen för er del. Det hade antagligen tagit längre tid om ni gått den vanliga vägen, genom att utses av era partier. Kanske, kanske inte. Jag tänker inte spekulera i den frågan.

Men det har nu i alla fall gått så långt att ni hamnat mitt emellan två parter som kräver er lojalitet och att ni hedrar det förtroende ni har fått. Partiet vill att ni ska rösta enligt partilinjen, era väljare vill att ni ska bekänna färg och slå ett slag för integriteten. Hur ni än gör – om ni nu inte väljer den feges väg ut, och kvitta ut er genom att inte rösta – kommer någon av parterna att bli besviken på er.

Så vems förtroende ska ni nu offra? Om ni röstar mot partilinjen kommer ni att göra er omöjliga hos den nuvarande partiledningen. Det kan ligga er i fatet i era framtida karriärer. Men om ni sviker era väljare, som visat er stort fötroende genom att direkt rösta in er i riksdagen, så har ni förmodligen bränt era karriärer totalt. Har ni inte era väljares förtroende på det personliga planet kommer ni inte att kunna representera något parti i framtiden. Inga krokodiltårar i talarstolen kan ändra på det.

Tänk på saken. Demokratins historia har formats av modiga människor som vågat gå emot överheten, och göra vad de tycker är rätt. Dessa få hjältar är ihågkomna. Samtidigt finns det mängder med fega ja-sägare och nickedockor som rättar in sig i ledet, oavsett vad det gällt.

Vem kommer ihåg dem?

Uppdatering: Ni har gjort ert val. Jag hoppas att det var värt det, för att kunna sitta kvar mandatperioden ut. Troligtvis åker den sittande regeringen i nästa val. Tror ni att ni kommer att ha någon framtid i riksdagen efter 2010, när möjligheten att komma in på personval är bränd?

Länkar: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, Federley

Annonser

Kommentarer inaktiverade.