Belgien drar Sverige inför rätta

Dagens goda nyhet är att Belgien stämmer Sverige inför Europadomstolen, eftersom FRA-lagen innebär att även belgiska medborgare kommer att avlyssnas. Citerat från gardebring.com:

Nu planerar därför den belgiska integritetskommisionen (Privacy Commision) en stämning mot Sverige i Strassbourgsdomstolen.”

Bra gjort, Beligen. Nu får vi hoppas att andra länder i Europa följer efter. Eftersom vår egen demokrati är satt ur spel får vi hoppas på hjälp utifrån.

Satt ur spel? Ja, dessvärre är den det. Sammantaget är det vad de senaste dagarnas händelser innebär. Regeringen har klubbat igenom en lag som ser ut att strida mot vår grundlag och Europakonventionen, enskilda politiker vägrar att ta sitt ansvar för att stoppa lagen, samtidigt som vi saknar en författningsdomstol med verkställande makt = Lagar som strider mot grundlagen kan alltså sjösättas utan problem. Teoretiskt sett innebär det att vi på demokratisk väg kan sätta demokratin ur spel. Ironiskt, eller?

Ja, KU-anmälningar fungerar, men även om KU säger ”stopp och belägg” för lagen så har de ingen egentlig makt att stoppa den. Det är fortfarande voteringen i riksdagen som gäller, och tanken är ju att det då är upp till enskilda ledamöter att kliva in och rösta mot partilinjen, för att skydda demokratin. Hur det fungerar har vi ju sett nu. Det är kanske dags att vi inför en författningsdomstol med mandat att pröva och i värsta fall ogiltigförklara grundlagsstridiga lagar som stiftas?

Jag brukar se mig själv som liberal, om än en bit till vänster på skalan. Och jag förstår inte hur i all världen det kunnat gå så fel. Lagar för övervakning stiftas, politiker försöker tysta kritiska bloggare, riksdagsledamöter lyssnar inte på sina väljare. SvDs Anders Linder har helt rätt som kallar Reinfeldt mfl för ”borgerliga kamikazepiloter”.

Om det här vore en fotbollsmatch skulle vi bara se ett lag inne på plan, nämligen alliansen. Vänsterblocket sitter däremot uppe på läktaren och äter korv. Men vinner ändå, tack vare alla självmål som alliansen gör under tiden de springer vilse på sin egen planhalva.

Det lilla positiva jag ser i de senaste dagarnas händelser är att svenskarna äntligen har vaknat, och kommit till insikt om hur illa ställt det faktiskt är med demokratin i det här landet.

Länkar: SvD, SvD, DN, DN, Aftonbladet

Annonser

5 responses to “Belgien drar Sverige inför rätta

  1. Ja, man kan inte annat än förvånas och förfäras över det som sker.

    Men som du säger – bra att svensken vaknat upp…

  2. Pingback: Belgien reagerar « Oväsentligheter … Μη σημαντικός

  3. Pingback: Belgien drar Sverige inför rätta « Frihet & Integritet

  4. Ja, och låt oss vakna och se till att vi inte somnar om. Ses vi vid riksdagshuset imorgon?

  5. Pingback: I huvudet på Svenssons! » Jonas: Nästa midsommar kanske du dansar kring en radiomast.