FRA försöker vilseleda

I ett flertal artiklar förklarar FRA hur deras signalspaning har hjälpt Sverige vid flera tidigare tillfällen. Politiska mord, flyktingar, incidenter med gamla Sovjetunionen. FRA har minsann koll på omvärlden.

Jag ser ingen anledning till att ifrågasätta någonting av det som står i artiklarna. Det är säkert rätt och riktigt. Problemet är bara att det i detta sammanhang handlar om rent skitsnack och fullständigt ovidkommande information.

Vad man inte säger i dessa artiklar är att det handlar om klassisk signalspaning, där man avlyssnar etern och andra länders radiokommunikation. Det handlar inte om någon massavlyssning som det nu ska bli fråga om. Alltså, en helt annan miljö, med helt andra kommunikationer och helt andra parter, och det är inte jämförbart med att ”spana i kabel”. (Har svårt för det uttrycket, varför inte bara kalla det för massavlyssning?)

Låt dig inte luras av FRAs desinformationsförsök.

FRAs utspel är medvetet utformat för att vilseleda och lura mottagaren. Tanken är att läsaren ska tro att det som komma skall redan har skett, och att den kommande massavlysningen därmed kan komma att hjälpa Sverige. Det är fel. Skillnaden är att ingen information av den som artiklarna hänvisar till kommer att kunna snappas upp via avlyssning av IP-trafiken. Den trafiken tar andra vägar, och når inte FRA.

Men som sagt, det säger man inte rakt ut från FRAs sida. Ökar deras trovärdighet genom så pass lama försök att blanda bort korten?

Jag tycker att det är tråkigt att man från massmedias sida inte ser att det handlar om argument som saknar relevans, och som därmed bör ifrågasättas. Samma sak gäller bloggosfären, tyvärr verkar inte alla förstå att det är skillnad mellan signalspaning i etern och massavlyssning av IP-trafik.

Annonser

One response to “FRA försöker vilseleda

  1. Pingback: Tolgfors försöker ljuga och vilseleda « G-Svampen