Sahlin – Reinfeldts största tillgång?

Lätt road läste jag igenom en artikel i SvD, där man tar upp hur mycket förtroende väljarna har för Fredrik Reinfeldt respektive Mona Sahlin. Det som roar är den tillhörande snabbfrågan, där läsarna fått välja mellan Reinfeldt, Sahlin eller ingen av dem. Kan du gissa vilket alternativ som vann stort, och i skrivande stund ligger på 66%? Japp, ingen av statsministerkandidaterna.

Valet 2010 kommer att bli spännande. Främst därför att vi inte kommer att rösta på den vi helst vill ha, utan på det alternativ som känns minst dåligt. Reinfeldt har under de snart två år han varit statsminister hunnit förverka nästan allt det förtroende han fick av väljarna. En klar besvikelse. FRA-lagen kan ha varit sista spiken i den kistan. Så det är många som känner sig manade att rösta bort honom när vi går till val om två år.

Men, allt är inte kört, han får nämligen hjälp från Socialdemokratiskt håll. För med Mona Sahlin som alternativ känns ju inte Reinfeldt så dum, ändå. Mona Sahlin, som halkade in på partiledarposten på ett bananskal, eftersom man inom partiet ville se en kvinna som efterträdare till pampen Göran Persson. Man ville ha en partiledare som var kvinna, socialdemokrat, kompetent, begåvad, skicklig inom politik och retorik. Problemet var bara att alla tänkbara kandidater antingen var döda eller ointresserade av jobbet. Så kraven minskades successivt, till att bara omfatta de mest centrala, nämligen att den nye partiledaren skulle vara kvinna och socialdemokrat. Och då klev Sahlin in och axlade manteln efter sin företrädare.

Förmodligen var tanken att Sahlin skulle leta fram en efterträdare till sig själv, som var mer tänkbar i rollen som framtida statsminister. Men av någon anledning blev hon kvar på posten som partiledare.

Så nu är frågan, vem vill vi helst slippa se som statsminister? Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt? Reinfeldt lyssnar inte på folk, är en usel människokännare och överlag väldigt passiv och osynlig i sin roll som statsminister. En publikfriare som vet hur man vinner val, men inte klarar av att hantera landet efter valet. Och Sahlin… Tja, vad kan man säga? Mona är Mona. En broiler som ägnat hela sitt liv åt politik, och aldrig varit ute i verkligheten.

Undrar om det går att byta medborgarskap i tid till valet, så jag personligen kan svära mig fri från valresultatet, oavsett hur det blir.

Annonser

One response to “Sahlin – Reinfeldts största tillgång?

  1. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » FRA-resumé 1: Oreglerad avlyssning är olaglig avlyssning