Så var det dags igen

Jahaja, nu har årets upplaga av Idol dragit igång. Ny jury. Men samma slitna gamla utnyttjande av naiva ungdomar och insnöade medelsvenssons som inte förstår hur dåligt de faktiskt sjunger. Människor med verklighetsfrånvända drömmar, som kommer ner på jorden igen. Och det snabbt.

Hela Idol-konceptet bygger i grund och botten på att människor är lättlurade. Under förespeglingen att någon skivbolagsjätte är på jakt efter ”nästa” idol görs vad som i grund och botten bara är ännu en dokusåpa. På Sony BMG vet man att chansen att hitta någon ny stjärna genom det här upplägget är försvinnande liten. Man får inte fram en ny stjärna genom att låta tittarna rösta på den de tycker är bäst. Tittarna är nämligen inte kapabla att göra sådana bedömningar. Om målet vore att skapa en långsiktigt hållbar stjärna skulle skivbolaget knappast släppa ifrån sig kontrollen när det verkligen gäller, i finalen.

Men det är inte heller målet. Målet med Idol är att göra bra TV, vilket ger reklam- och sponsorintäkter. No more, no less. När serien är slut så börjar de nya stjärnorna att dala. De får släppa sin singel, sedan är det tack och hej leverpastej från skivbolagets sida. En Idol-vinnares livslängd är TV-seriens sändningsperiod, plus några månader. De människor som ställer upp i Idol förstår tyvärr inte det, och det är just den sortens människor som produktionsbolagen vill ha. Naiva och lättmanipulerade. Samma sak gäller för en stor del av tittarna, som också tror att det finns en seriös strävan efter att hitta nya talanger bakom programmet.

Någon, jag tror att det var Bert Karlsson, påpekade just att de stora stjärnorna som varit med länge knappast hade klarat en normal Idol-audition. Ulf Lundell? Mick Jagger? Madonna? Jämför med de som ställer upp i Idol, minsta ton som blir fel innebär att man är ute ur spelet. Och samtidigt finns det gott om stjärnor som knappt kan sjunga. Och ändå har de långa och framgångsrika karriärer bakom sig. Hade någon av dem ens kommit förbi den första gallringen? Hade de låtit eller sett så bra ut att de gått vidare till final?

Inte? Hur kan det då komma sig att de blivit så framgångsrika, trots att de sk experterna inte hade trott på dem i en normal Idol-audition? Jo, därför att de har ”det där”, någonting som fansen lägger märke till, men som en stressad eller trött jury antagligen missar under den minut som Idol-kandidaterna får på sig att göra ett intryck.

Well, it ain’t my money that goes to waste…

Annonser

Kommentarer inaktiverade.