Jag tycker faktiskt lite synd om flickan

Kommunikation är makt.

OK, det kan vi kanske omformulera en aning. Förmåga att kommunicera och övertyga är en form av makt. Att i tal och skrift kunna använda sig av olika retoriska knep för att övertyga andra, det är makt. Det skapar möjligheter att kontrollera andra människors viljor, och att styra någons vilja är ett av de mest kraftfulla kontrollverktyg som finns. Man ifrågasätter inte det man själv vill göra. Vissa människor är rent ut sagt lysande på detta område, och de kan få vem som helst att göra vad som helst, utan att tänka efter. Och dessa människor kan vräka ur sig precis vad som helst, utan att hamna i klistret.

Katrin Zytomierska hör inte till den kategorin. Därför tvingas hon med stor sannolikhet nu att lämna Idol, eftersom hon har gjort sig omöjlig hos fel personer.

Så vad har hon gjort för fel? Tja, hon är helt enkelt dålig på att kommunicera. Ingenting av det hon säger eller skriver är i sig särskilt kontroversiellt. Jag har sett bra mycket värre tillmälen och repliker i olika debatter på nätet, än det hon har presterat inom ramarna för Idol-produktionen. Vad som skiljer henne från framgångsrika och professionella debattörer och krönikörer är förmågan att formulera sig och uttrycka sig. En förmåga som Zytomierska fullständigt saknar. Hur mycket hon än anstränger sig är och förblir hon bara en relativt blek kopia av sin ex-make. Hon försöker använda samma stil när hon bloggar, dvs bete sig som en typisk nätmobbare utan tillstymmelse till finess. Ett barn av sin tid, men karriären kan ändå bli kort, för lyteskomiken förändras i takt med tiden. Om fem år kanske hon står utan jobb och kontakter, men med mängder av fiender och dåliga referenser, som gör att ingen vill ta i henne med tång.

Detta gjorde henne givetvis attraktiv för TV4, som ju mer än gärna försöker profitera på förnedrings-TV. Katrin skulle skapa kontroverser och konflikter, och det visste man på TV4. Nu har hon gjort sitt jobb, och TV4 gör sig av med henne. Lika utnyttjad som de deltagare som gjorts bort på bästa sändningstid – men Katrin får väl lite bättre betalt.

Zytomierska har, för att använda hennes eget språk, blivit rövknullad av sin arbetsgivare. Frågan är om hon inser det själv, eller kommer att fortsätta att låta sig utnyttjas?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.