Och Guillou förstår ingenting, eller?

Desinformationskampanjen fortsätter. Nu har Jan Guillou valt att sälla sig till IPRED-lobbyn, vilket vi kan läsa i en krönika i Aftonbladet. Andemeningen i krönikan är att vi är ett fåtal högljudda bråkstakar som är emot upphovsrätten, och därmed motsätter oss IPRED som svensk lag. Varför gör vi det? Jo, enligt Guillou är det för att vi vill fortsätta ladda hem upphovsrättsskyddat material utan att betala för oss.

Jag ska inte bli för långrandig, men det kan ändå vara värt att lägga några minuter på att bemöta det Guillou skriver, och visa hur hans logik haltar. Det är i sig ingenting konstigt, eftersom han inte är särskilt påläst i ämnet. Glöm inte att Jan Guillou hade sin storhetstid på 1970-talet, i samband med IB-affären. Det var då det. I nuläget, och i det här sammanhanget är han väl inte riktigt lika lysande. Det finns så att säga vassare knivar i lådan.

Först och främst så handlar det inte om upphovsrätten. Det har aldrig handlat om upphovsrätten. Det handlar om rättssäkerhet, och IPRED blir inte en rättssäker lag i sitt nuvarande utförande. Det handlar om vem som ska se till att upphovsrätten efterlevs – ska vi låta rättssystemet göra det, där alla anklagade får en rättvis prövning? Eller ska vi överlåta det ansvaret på privata intressen som inte bryr sig om den som åker dit verkligen är skyldig, eftersom det handlar om lönsamhet? Ett samhälle som håller hårt på rättssäkerheten kan inte acceptera en sådan lösning. Rättsskipandet ska skötas av rättssystemet.

Jag tror att Guillou är fullt medveten om det. Liksom alla andra IPREDofiler som sjunger IPREDs lov. Men de fokuserar på skendebatten om upphovsrätten, eftersom de vet att de inte har en chans att gå segrande ur en debatt som fokuserar på IPRED ur en rättssäkerhetsaspekt. Vanlig hederlig desinformation, alltså. Syftet är att förvirra folk och beslutsfattare, och projicera en falsk bild på motståndarna. En bild som gör gällande att vi som är emot lagen alla är skurkar. Jag fildelar inte. Jag laddar inte hem. Jag är för upphovsrätten. Jag är emot brott mot upphovsrätten. Och jag är emot IPRED. Men enligt Guillous trubbiga logik är jag tydligen en nätpirat.

Nu till Guillous haltande logik. Till att börja med påstår han att det handlar om en liten men högljudd minoritet som är mot IPRED (för att vi är emot upphovsrätten som sådan). Då undrar jag var problemet ligger, är det inte annars som så att det är just den stora mängden fildelare som är problemet, och innebär förluster för skivbolagen?

För det andra handlar det om närmare 50.000 människor som direkt och uttalat tagit ställning mot IPRED, främst via Facebook-gruppen Stoppa IPRED. (Det har även samlats några hundra individer i syskongruppen, Mediebojkott 2008, som jag startade för någon dryg vecka sedan.) Hur som helst, det är en ganska god uppslutning av motståndare på nätet. I den FB-grupp som är för IPRED ligger medlemsantalet på strax under 600. Frågan är om mediebojkotten kommer att gå om i storlek?

Nåja, det stora problemet här är inte att vissa är för IPRED. Utan att en så stor tidning som Aftonbladet låter en så okunnig och dåligt påläst människa som Jan Guillou uttala sig i ett ämne som han dessutom är part i. Karln är ju faktiskt författare, och har personliga vinstintressen i den här frågan. Vad krävs egentligen för att styra in debatten på rätt spår, så att kärnfrågan diskuteras?

IPRED är inte en rättssäker lag.

Flera bra inlägg finns att läsa på bl a opassande, Mina moderata karameller och jj.n.

Annonser

2 responses to “Och Guillou förstår ingenting, eller?

 1. Antingen är Guillou förlegad,Nonchalant,Köpt, okunnig, eller Naiv.

  Ge tillbaks befolkningen dom Minst 4550 miljarder Riksdaler staten förskingrat senaste 17 åren sedan kan du prata om betala för oss.

  Ge tillbaks försäljningsvinsterna för ipods, Usb minnen, Hårdiskar, Datorer Grafikkort ljudkort mm som fildelningen gett uppehov till och enorma försäljningar.

  Är Mr Guillou verkligen så korkad att han inte inser fratidsutvecklingen/samhällsytvecklingens rikting?
  Inser han inte att dom finansiella strukrutreringarna i systemet måste ändras till passa it samhället och fri information.

  Att hårdvara bör vara Märkt och medfölja en procent provision till artisternas marknad .

  Som sagt gammelfisen Lever i en James Bond Värld totalt avskärmad från verkligheten.

  Jooohooo hallooo Mr Writer Maybe you should take a walk outside and have a talk with people.

  Läst för många romasner och tittar för mycket på sina JAMES BOND Rullar ,, tror säkert du har ett gäng hemma,, kanske möjligtvis köp Sean Connerys guldpaket.

  Ursäkta mig men bara för att man är poppis och kunnig inom vissa ämnen innebär inte att man har rätten och stå emot befolkningen i en fråga man inte kan något om bara för att man själv är en del av sin egen okunskap.¨

  Eller fiskar du röster,, Guillou eller bör man rättare sagt säga björnen ballou?

  Tycker fortfarande det är sjukt att en minoritet stofiler ska få styra mot våran vilja.

  Demokrati My Butt.

  Flytta till nordkorea Ballou för där kanske du kan lära Mao dyrkaren och implementera lite Ipred , Fra, Rfid mm fashistlagar.

  Kan inte fatta att du var ja just det VAR respekterad, eller jo just det jag kan , kan just fatta det, och att du inte lär vara det länge till.’¨

  Menar du av alla dessutom visar att du gärna installerar det nya Nwo fashist agendorna gentemot oss.
  Han måste tro vi är bra korkade eller hur?

  Tror själv han har flertalet masker i din garderob.

  Garanterat dendär typen som trampar ner andra i panik såsom så många andra.

  Han Vore ärligare mot sig själv iställetom han skulle ta på sig uniformen delta i dödspatrullerna och skicka oss till Femas koncentrationsläger på en gång istället .

  Gammelfisen balou leker James Bond eller rättare sagt leker fashistknähund.

 2. Pingback: Bloggosfären spårar heta debattämnen » IPRED - Inte Piraternas Rättfärdiga Egenmäktiga Dröm