IQ nyGuilloutinerad fiskmås?

Ja, ungefär så kan man sammanfatta mina tankar om Jan Guillou efter att jag har läst sammandraget av hans chatt med läsarna om IPRED och fildelning. Eller snarare Guillous befängda, patetiska och fullständigt intelligensbefriade försök att diskutera ett ämne han inte förstår sig på.

Jag brukar oftast hålla en någorlunda hövlig och hyfsad ton i mina blogginlägg. Det är oftast bäst så, eftersom folk slutar lyssna/läsa när de blir arga. Det är en grundregel för att föra en lyckad debatt, eftersom det viktigaste är att nå fram till den man talar med. Men jag gör ett undantag i det här inlägget. Det här blir underhållning på Guillouskt vis.

Först och främst tvivlar jag på att Jan Guillou själv kommer att läsa det här. Karln är ju en IT-analfabet värd en plats i Guinness rekordbok. Han klarar inte ens av att läsa epost eller googla på egen hand. Det gör hans fru åt honom. Och övriga läsare är nog redan ganska arga efter att ha läst Guillous dryga och arroganta svar på de frågor som ställdes i chatten. Att vara dryg och arrogant är en klassisk metod för att dölja sin okunskap och inkompetens på ett visst område. Men det funkar inte alltid.

Igår skrev jag att Guillou inte längre är den vassaste kniven i lådan. Då syftade jag på hans journalistiska kvaliteer. IB-affären ligger några decennier tillbaka i tiden, och Guillou är nog mer känd som författare och i viss mån historierevisionist. Men jag hade ändå en hel del respekt för honom, eftersom han är en sådan där ”jobbig” typ, och har en del integritet. Han var en sådan där människa som vågade stå för det han tyckte, även om det var fråga om politiskt inkorrekta grejer. Sådana människor behövs.

Ja, det var det jag tyckte tills jag läste chatten, alltså.

Nu tycker jag bara att karln är en idiot. En uppblåst, arrogant, okunnig och respektlös idiot. Och totalt passé som journalist. Att som ”IB-mannen” försvara ett lagförslag som sätter rättssäkerheten ur spel visar med all önskvärd tydlighet hur dålig koll han har på saker och ting. Trist, det var ett ganska långt fall.

IPRED handlar inte om upphovsrätten, utan om rättssäkerhet. Men hur ska man kunna hålla sig uppdaterad i den debatten, om man är en avdankad kioskdeckarförfattare som inte ens klarar av att läsa sin egen epost, men som till varje pris vill synas och höras?

Då är det kanske nödvändigt att göra bort sig offentligt.

Annonser

One response to “IQ nyGuilloutinerad fiskmås?

 1. Visst, han är en usel författare. Just det, punktering, hans Uppblåsthet Nationalpösmunken avslöjar sig och pyser ihop. Bojkott utlyses!

  Bonus. Allmänperspektiv:

  Slut med lafferkurvor, vertikala phillipskurvor, självständig riksbank, och dessutom extremiteter som objektivism, anarkokapitalism, Nozick, Rand och fan vet allt ”initierat” dravel. Back to basics. Här har vi den vulgärliberala schimpansekonomins skatt-är-stöld-hets-propaganda in action:’

  Liberalt sjukhussnusk

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=856210

  KLASSPOLITIK! Det är vad det handlar om. Allt för de egna feta plånböckernas skull. De kan dra år helvete.

  Slut även med den vulgärmarxistiska lögnpropagandan! Socialistiskt sjukhussnusk är lika illa, nomenklaturan är nämligen OCKSÅ en utsugarklass.

  Om klyftorna i samhället

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

  Ekonomins elände

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande#comment-6834

  Fildelningsfrågan: ekonomisk analys

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/27/rosta-pa-piratpartiet