Svenska mästerskapen i hyckleri

Nu ska det demonstreras i Salem igen. Och det ser återigen ut att arta sig till en riktig tävling i hyckleri.

På ena sidan står nynazister och andra sk högerextrema (så kallas det, även om det tekniskt sett handlar om vänsterideologier), som säger sig demonstrera mot invandrares våld mot svenskar. Trots att de innerst inne vet att det som en gång hände inte nödvändigtvis var rasistiskt motiverat. Den verkliga drivkraften är jakten på uppmärksamhet i massmedia. Demonstrationer på Karl XII’s dödsdag ger ju inte längre samma uppmärksamhet i massmedia som de en gång i tiden gjorde.

På den andra sidan står vänsterextrema bråkstakar som reser till Salem för att de vill ”krossa” nazismen. Trots att de vet att de bara hjälper de högerextrema i sin jakt på uppmärksamhet. Egentligen vill de bara slåss och förstöra.

Som joker har vi politikerna, som anser att demokratin är så viktig att båda demonstrationerna måste få tillstånd. Trots att de vet att det kommer att bli bråk, och att det inte handlar om några direkta åsiktsyttringar. Det finns ju inga åhörare på plats. Och det går bra att nagga på våra grundläggande fri- och rättigheter genom lagar som FRA och IPRED.

Massmedia låtsas förfasa sig över det som händer i Salem, trots att de innerst inne vet att det är bra för den egna verksamheten. Bråken i Salem är icke-nyheter som ändå engagerar.

Så, de högerextrema demonstrerar för att de vill ha uppmärksamhet. Det får de genom att de vänsterextrema dyker upp och försöker störa demonstrationen, för då blir det oroligheter. Massmedia talar om hur bråkigt det är, men bidrar själva genom att bevaka händelserna. Samhälle och politiker drar sitt strå till stacken genom att tillåta båda demonstrationerna så nära varandra.

Var hycklas det mest?

Om alla sanna demokrativänner (det inkluderar inte de våldsturister som bara dyker upp för att få chansen att slåss) ville få ett stopp på de här händelserna vore det lätt. Låt helt enkelt bli att arrangera motdemonstrationer. Låt bli att bevaka det som händer i massmedia. Utan uppmärksamhet skulle det här spektaklet förvandlas till ett möte för ett par hundra människor som står och fryser arslet av sig under ett par timmar, i en förort som är så avsides att den är en förort till en annan förort.

Hur motiverad skulle du bli att demonstrera om du visste att ingen skulle vare sig se eller höra dig?

Annonser

3 responses to “Svenska mästerskapen i hyckleri

  1. Titta, äntligen ngn som tänke till lite.

  2. Sanning ! Skönt att se att det finns fler som tänker. Hade ju totalt glömt bort Karl XIIs dödsdag. Kostar bara polisen (dvs oss skattebetalare) en massa onödiga pengar som kunde använts till riktig brottsbekämpning.

  3. Neville Chamberlain försökte med den taktiken. Det gick inte så bra då heller.

    Kommentar: Argumentet är irrelevant, eftersom situationerna inte går att jämföra.