Kronan på Sahlins misslyckande

I dagens Aftonbladet.se och SvD kan vi läsa att Alliansen närmar sig oppositionen i den senaste opinionsmätningen. Oppositionen, som nu kallar sig ”De Rödgröna”. Som Mary skriver på sina moderata karameller är det namnet kanske inte det bästa – vi som minns hur uttrycket myntades ser det som ett borgerligt begrepp. Carl Bildt talade en gång i tiden om ”den röd-gröna röran”, för att illustrera oredan inom vänsterblocket. Det är vad jag associerar med namnet.

Hur som helst, det här samarbetet med (v) och (mp) är enligt min åsikt själva kronan på Sahlins misslyckande som socialdemokratisk partiledare. De enda som kommer att vinna på det här samarbetet är Alliansen, som kallt kan räkna med att färre kommer att rösta på vänsterblocket i kommande val.

Varför?

Jo, därför att det tidigare ”samarbetet” (om man nu kan kalla det för samarbete) mellan (s), (v) och (mp) byggde på en slags ohelig allians, eftersom partierna faktiskt står ganska långt ifrån varandra. (v) och (mp) gav (s) sitt stöd för att slippa se borgarna i regeringsställning. (s) accepterade det stödet, så länge (v) och (mp) inte krävde mer inflytande, eftersom (s) skulle tappa många väljare om (v) och (mp) fick ministerposter i en framtida rödgrön regering. Det byggde även på en slags tyst överenskommelse mellan stödpartierna, där de accepterade minskat inflytande för att överhuvudtaget få något inflytande.

Göran Persson, som man visserligen kan tycka vad man vill om som person, hade den styrkan som krävdes för att hålla ihop samarbetet, och samtidigt behålla de egna väljarna. Det har däremot inte Sahlin, och därför har hon misslyckats med att skapa ett samarbete med stödpartierna. Sossarna kommer att förlora väljare på detta, eftersom många socialdemokrater inte ställer sig bakom (v) och (mp)s idéer. Ganska simpel logik, egentligen. (s) ledare har ingenting att vinna på ett samarbete med stödpartierna, och det har inte heller stödpartierna. Alternativet är ju ett litet inflytande i en socialdemokratisk regering, eller fullvärdigt samarbete som en del av oppositionen.

Därför kommer borgarna att vinna valet 2010, trots klavertramp som IPRED, FRA-lagen och datalagringsdirektivet.

Trots att jag röstar borgerligt och ser mig själv som liberal så är jag besviken över Sahlins misslyckande. De partier som jag tidigare valde att ge mitt förtroende har nämligen valt att pissa på sina väljare. Och nu vet de att de kan fortsätta med det, eftersom de inte längre behöver oroa sig för att vinna valet. Detta tack vare sina värdekonservativa väljare, samt det faktum att oppositionen nu har sänkt sig själv.

Starkt jobbat, Mona.

Har Sahlin anlitat någon höjdare inom musikindustrin som strategisk rådgivare?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.