Vem vill du ge en julklapp?

SvD recenserar idag olika julalbum som kan vara värda att köpa för den som vill höja julstämningen hemma. Känner du att du behöver köpa musik för att få upp julstämningen?

Jag skulle vilja att du funderar på om det inte finns någonting som du hellre lägger pengarna på. Någonting mer aktuellt och angeläget? Kanske delikatesser av ovanligare slag, som kan platsa på julbordet? En gåva till någon välgörenhetsorganisation? Eller någon människa som du tycker förtjänar någonting extra, och som du känner att du borde ge mer uppmärksamhet och uppskattning? En syster eller bror som du brukar kivas med? En mamma eller pappa som du inte träffar för ofta?

Julen är rätt tid för sådana initiativ.

Eller känner du att du hellre vill ge skivbolagsdirektörerna en julklapp, genom att betala för musik som redan hunnit ges ut flera gånger om? Musik som dessutom ges ut i ett föråldrat format?

Musikindustrin kommer att överleva, även om du inte slänger ut 100-200 bagis på någon jul-CD i år. En CD-skiva som du kommer att spela tills du tröttnar, och aldrig lyssnar på igen. Är musikindustrin värd en sådan julklapp? IPRED är fortfarande en öppen fråga, och väldigt många företrädare för musikindustrin ser ner på sina kunder, och betraktar dem som tjuvar. Därför har vi nu en grupp på Facebook, Mediebojkott 2008. Där samlas vi som vill bojkotta industrin under julhandeln. Du får gärna bli en av oss.

Gruppen har som syfte att väcka musikindustrins uppmärksamhet, och få de människor som arbetar inom den att verkligen förstå vem som betalar deras löner – det gör nämligen du, som i många års tid har betalat för musik du kanske inte innerst inne vill köpa, men ändå tvingats få på köpet. Varför har du tvingats till detta? Jo, för att industrin envist håller fast vid sina föråldrade affärsmodeller, där man främst säljer förpackningar (album), och inte bryr sig så mycket om innehållet.

Det är inte av illvilja vi gör det här, utan för att vi bryr oss om kulturen. Att tappa fokus på sin målgrupp är ofta början på slutet för de flesta branscher. Vår julklapp blir det uppvaknande som en bojkott kanske kan medföra. Att industrin inser vart den är på väg, och hinner ändra kurs innan det är för sent.

God jul, musikindustrin.

Recensionerna i SvD:
Glasvegas – A snowflake fell (and it felt like a kiss)

Amy Diamond – En helt ny jul
Sanna Shirley Sonja – Our Christmas
Charlotte Perrelli – Rimfrostjul
Lise & Gertrud – Frid i jul
Sheryl Crow – I’ll be home for Christmas
The Fleshtones – Stocking stuffer
Ranarim – Allt vid den ljusa stjärnan
Scarlatti och Pergolesi – Julmässor
Tony Bennett – A swingin’ Christmas

Annonser

One response to “Vem vill du ge en julklapp?

  1. Hej !

    Jag gillar din blogg. Själv köpte jag få skivor förut, men nu är det absolut bojkott ! Aldrig en skiva som julklapp någonsin !!

    God Jul önskar ueban