Det är väl bara bra om tjejerna får träna i fred?

Läser i DN att JÄMO inte anser att det är fråga om könsdiskriminering när ett gym har en separat avdelning där kvinnorna kan träna.

Jag tycker att det är helt OK.

Jag tränar själv på samma kedja (fast i Stockholm), och jag upplever inte att jag blir diskriminerad bara för att kvinnorna har en egen avdelning där killarna inte är välkomna. Det här upplägget har kommit till av två anledningar. Främst för att de flesta kvinnorna går dit för att träna. Och det vill de göra utan att bli störda av drägglande gymraggare som ständigt ska avbryta tjejerna för att förklara hur maskinerna fungerar, eller hur tjejerna egentligen ”borde” göra när de tränar. De här killarna beter sig som hundar som springer omkring och juckar på folks ben, men de inser det inte själva.

I viss mån handlar det även om trygghet, eftersom det är en kedja med obemannade gym som är öppna dygnet runt. Om man är ensam tjej i gymmet känns det nog skönt att ha en egen avdelning som killarna inte har tillträde till. Man vet ju aldrig vad det är för människor man delar lokal med.

Jag tycker snarare att det är trist att tjejerna inte kan få träna i fred. Jag känner flera kvinnor som undviker att gå på gym just därför att det alltid dyker upp killar som stöter på dem. Om gymraggarna gav fäen i att stöta på var och varannan tjej som dyker upp skulle det kanske inte behövas några tjejgym?

Varför ska det vara så svårt?

Annonser

3 responses to “Det är väl bara bra om tjejerna får träna i fred?

 1. Visst, vi män är ju rent allmänt ett vidrigt översexuellt dreglande släkte, där säger jag inte emot dig.

  Men frågan rörde väl egentligen att anmälaren hade fått mindre valuta för sina pengar, mindre tillgång till maskiner, och det endast pga av hans kön, vilket per definition är könsdiskriminering, eller?

  Det gymmet borde ha gjort är helt enkelt att dela upp utrymmet och maskinerna i två delar, och kanske byggt en mur runt kvinnoavdelningen, och därmed så hade kvinnorna fått en ”fredad zon”och männen hade fått samma valuta för sina pengar.

  Kommentar: Visst kan man se det som en fråga om pengar. Men hur mycket är då den här ”försämringen” värd, med tanke på att det redan från början rör sig om ett väldigt lågt pris. Det kostar 149-199:- per månad att träna där. Är det värt 20 spänn? 30? Det är ju i vilket fall som helst aldrig så mycket folk där att det är kö till maskinerna, så jag har svårt att se att det handlar om ett reellt problem.

 2. Men du har ju, till skillnad från alla andra bloggare, missförstått poängen. Poängen är ju att han på grund av sitt kön, och ingenting annat, fick en sämre träningssituation än vad en del andra har fått, på grund av deras kön.

  Någon har alltså fått det objektivt sämre för att han har tillhört ett specifikt kön, vilket rimligtvis är den enda rimliga definitionen på könsdiskriminering. Hur skulle du har reagerat om det hade varit tvärtom förresten? Dvs om det hade varit männen som, av någon anledning, hade fått tillträde till två avdelningar och kvinnorna bara till en?

  Sedan kan ju jag också tycka att det är en bagatell och jag skulle knappast ha orkat göra en anmälan. Men det förändrar ju ingenting principiellt, och det är principerna som en myndighet ska ta sina beslut utifrån.

  Kommentar: Det finns gott om exempel på situationer där människor får olika erbjudanden baserat på faktorer som könstillhörighet, livsstil, hälsa, och liknande. Det är inte alltid diskriminering, utan vanlig sund marknadsekonomi – ingen tvingar någon att ingå ett avtal vars villkor denne inte är nöjd med. Det är inte mer diskriminerande än att jag betalar mindre för min träning än många andra, eftersom jag är student och därmed berättigad till studentrabatt.

  Vänd på frågan – är det inte fel att män betalar lika lite som kvinnor på alla andra gym, eftersom män är starkare och rimligtvis borde nöta mer på gymutrustningen när vi tränar? Eller, är det inte lika fel att frisörer har olika priser för män och kvinnor, oavsett hur de ska klippa sig?

  Det här är inte en fråga om jämställdhet. Jämställdhet handlar inte om principer, utan om lagar.

  Jag skulle snarare påstå att jag är den ende bloggaren som förstått varför det inte finns någon poäng med den här artikeln. Logiken haltar nämligen, i och med att den som anser sig vara ”diskriminerad” inte kan påvisa att han får mindre än han betalar för jämfört med andra som tränar på samma gym. Och varför betalar jag, som tränar 2-3 gånger i veckan, lika mycket som 120-pannorsbiffen som är där sex gånger i veckan?

  Poängen med artikeln? Jo, att det handlar om rättvisa på dagisnivå.

 3. Det här blir ju bara konstigare och konstigare:

  ”Logiken haltar nämligen, i och med att den som anser sig vara “diskriminerad” inte kan påvisa att han får mindre än han betalar för jämfört med andra som tränar på på samma gym.”

  Det är väl just det han kan. Han och alla andra som tillhör ett visst biologiskt kön får ju inte samma tillträde till vissa faciliteter som andra bara för att de tillhör det biologiska könen, vilket de knappast har valt.

  Om gymet hade gjort en mans- och en kvinnoavdelning så hade ju problemet varit ur världen, på samma sätt som det inte är ett problem att vi har skilda omklädningsrum, för där får ingen mindre bara för att de tillhör ett kön (annars är det diskriminering)

  Sen det där med 125-kilosbiffen, det är ju ett fritt val som du och han gör hur mycket ni vill träna, men man väljer ju inte sitt kön, såvida man inte opererar sig. Det är därför det är så viktigt med rättvisa möjligheter för män och kvinnor, hur fjantiga eller meningslösa de än tycks vara.

  Sen det här med principer och lagar. Jag vet inte riktigt vad du läser på SU, jag hoppas att det inte är juridik.

  ”Det här är inte en fråga om jämställdhet. Jämställdhet handlar inte om principer, utan om lagar.”

  En lag är ju en en rättsföreskrift som har en principiell och allmän innebörd, alltså omfattar alla berörda. Det här gäller oavsett etnicitet eller kön eller annat. Om man inte håller med om det, ja då kan vi ju strunta i viss diskriminering, t ex att flicklag ofta får sämre träningstider än pojklag med argumentet att de i alla fall får lika mycket tid, den är bara lite sämre schemalagd.

  Men, men du får ju ha din åsikt…

  Kommentar: Och samtidigt är det ett fritt val att träna där, även om man tycker att man får mindre för pengarna om man råkar tillhöra ”fel” kön. Svårare än så är det inte. Du tycker annorlunda. Det är OK för mig.