Valrysare på G?

Enligt svenskan ligger de politiska blocken nu väldigt nära varandra. De senaste åren har det ju pågått en slags tävling i att alienera flest väljare. Borgarna har jobbat hårt på att förlora trovärdighet genom fuskande och myglande ministrar (Littorinexamen är ett av de nya begrepp som vi har den sidan att tacka för), liksom en hel del lagförslag som är både grundlagsstridiga och odemokratiska. Sossarna leder dock, vilket Mona Sahlin kan ta mycket cred för. Att gå från en ledning på 10-15 procentenheter till dött lopp är ganska imponerande. Vissa försöker (bort)förklara (s) förlust av väljare med en så banal och passé term som kvinnohat. Det hade funkat 1999, men inte nu.

Så okomplicerad är dock inte verkligheten.

Vi som inte låter oss förblindas av genusvetenskapliga floskler eller populistiska bortförklaringar vet att problemet inte är Monas kön, utan Monas person. Om Mona Sahlin mot förmodan – liksom all rim och reson – skulle ta sin rödgröna samling till valseger 2010, skulle hon bli den förste statsministern som fått sin post som belöning för lång och trogen tjänst. För hon har inte fått jobbet som partiledare för sina meriters skull. Tvärtom, det var hennes meriter som gjorde att hon inte var påtänkt från första början.

Men som det nu var så slutade det ju med att alla kandidater antingen tackade nej, eller dog. Och som nödlösning fick Sahlin axla rollen som partiledare, eftersom hon var det enda ”stora” namnet som uppfyllde kraven, nämligen att det skulle vara en kvinna, och gärna även socialdemokrat. Att hon saknade både kompetens och ledaregenskaper bortsåg man från, i hopp om att hon själv skulle inse sina begränsningar, och avgå när hon hittat en lämplig efterträdare.

Att hon är svag som ledare, och saknar den kompetens som krävs ser vi nu effekterna av. Hon har låtit sig tvingas in i ett samarbete med (v) och (mp), trots att det skrämmer bort många socialdemokratiska väljare.

Valet kan gå hur som helst. Många kommer att proteströsta, andra kommer att rösta blankt. Många kommer att välja soffan. Vissa partier kommer kanske inte in i riksdagen. Kristdemokraterna, t ex, samtidigt som Sverigedemokraterna kanske tar sig över fyraprocentspärren. Och kanske blir vågmästare mellan blocken…

Räkna med cirkus under nästa mandatperiod.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.