Odemokratiskt beslut som går emot folkviljan

Det är hemskt att se hur lite respekt den sittande regimen har för folkviljan. Nu tar man alltså beslutet att bygga ut kärnkraften, trots att 100% av väljarna röstade för en avveckling i den folkomrösting som hölls så sent som 1980. Dagens beslut omintetgör ju allt arbete som ledde fram till det lysande resultatet. En folkomröstning som hölls kort efter en incident på ett amerikanskt kärnkraftverk, och där man dessutom endast erbjöd tre varianter av ”nej” till kärnkraften – det kan ju hända att folk röstar fel, trots att de från staten har fått tydliga direktiv om vad de ska tycka och tänka i frågan. Om folk hade fått möjligheten att rösta ”ja” till en fortsättning för kärnkraften hade vi nog fått stå ut med mycket förvirring och debatterande, pga alla som röstat fel.

Allt detta för ingenting. Vad ska nu hända med miljön?

Varje sann miljövän vet ju att det är viktigare att leva i en illusion av miljövänlighet. Att det är viktigare med ett par träd utanför det egna fönstret, samtidigt som hektar efter hektar av äkta naturmark skövlas längre ut i skogarna. Det man inte ser hända händer inte.

Det är precis samma sak med kärnkraften. Är det inte bättre att vi låter smutsig kolkraft från gamla östeuropa stå för vårt energibehov, istället för att vi förstör våra egna gröna rum med stora kolosser till kärnreaktorer? Visserligen släpper de i princip bara ut ånga, men de ser ju trots allt riktigt miljöovänliga ut. Koldioxiden som från olje- och kolkraftverken går rakt ut i atmosfären och bidrar till växthuseffekten är ju trots allt inte vårt problem. Det ansvaret ligger väl hos det land som producerar elen, medan vi som köpare inte har någonting med den saken att göra?

Vi ska väl satsa på förnyelsebar energi, även om sådana energikällor inte klarar av att täcka vårt behov. Eller? Tänk på att vi ju tekniskt sett har ett överskott av energi. Ja, i alla fall om man ser över ett helt års tid. Att det sedan handlar om en överproduktion under vår och sommar, då vi har ett ganska lågt behov av energi, spelar ju inte så stor roll. Vi får ju importera en del kolkraft under hösten och vintern, då varken vind- eller vattenkraft fungerar pga allt stiltje. Men man kan inte vara petnoga i dessa viktiga miljöfrågor, det viktigaste är ju att man har en klar och dogmatisk ståndpunkt. Om vi sedan förstör både miljön och ekonomin pga detta är en helt annan fråga. Renlärighet är viktigt.

Kärnkraft är dåligt för miljön. Trots att det inte finns några logiska sakargument som ger stöd för den tesen. El-ler hur?

Annonser

3 responses to “Odemokratiskt beslut som går emot folkviljan

 1. utsiktsplatsen

  Jag var lite konfunderad i början av ditt inlägg, men sedan klarnade det – kul betraktningsvinkel i inlägget!

 2. Haha först gick jag nästan i taket. Sen lugnade jag ner mig. Bra inlägg.

 3. Med tre alternativ som alla i sann (s)vensk anda, dåtida, pläderandes för avveckling var det inte så mycket att välja på.
  De som tror att vi kan vara oberoende av k-kraft skiter snett..
  Vi ÄR beroende, redan idag.
  Skulle Vattenfall stänga av strömmen en dag med tio minus bleve det snabbt iskallt i batikkärringarnas lägenheter på Söder…
  Över 50% av elen kommer ur k-kraft.
  Alla rekommenderade miljövänliga värmepumpar av alla slag drivs faktiskt med el.
  Kallt blir det för dom också..