Visst förlorar de pengar

Film- och musikindustrin menar att de förlorar stora pengar för att många människor väljer att ladda ner film och musik, utan att betala för sig. Helt riktigt. Men det påståendet bygger främst på det felaktiga antagandet att varje nedladdad film eller låt hade köpts av den som valde att ladda ner den. Vilket bidrar till de felaktiga kalkyler som säger att branschen egentligen borde ha omsatt si eller så mycket pengar, om det inte varit för fildelningen. Trots allt handlar det ju om branscher som vänder sig mot just ungdomar.

Ungdomar är människor som gillar att konsumera, men som har ont om pengar.

Pengar som ska räcka till mycket mer än bara film och musik. Vi lever i ett konsumtionssamhälle idag, men de som vill konsumera mest har minst att konsumera för. Ungdomarna av idag har inte mer att röra sig med idag än ungdomarna på 70-, 80-, eller 90-talet. Men på den tiden var det färre aktörer som var med och slogs om den här kakan. Det innebar färre men större bitar av kakan. På den tiden hade vi inte mobiltelefoner med en massa extra tilläggstjänster som kostade pengar. Vi satt inte och fikade bort halva dagarna på dyra caféer. Vi hade mer pengar att lägga på just film och musik. Och det gjorde vi.

Det här tror jag dock att man är medveten om inom film- och musikindustrin. Skadeståndsvarianten är bara en ny affärsmodell för att komma runt det här problemet. Därför vill de inte se legala alternativ för fildelning, för då försvinner kanske möjligheten att få in pengar genom skadestånd. Samtidigt skulle det kanske innebära att vi fick se hur liten efterfrågan egentligen är på vissa produkter. Så i hemlighet gläds de nog åt den illegala fildelningen, eftersom den öppnar dessa möjligheter. Kanske.

Men hur stor vore inte förlusten för dessa industrier om kunderna helt slutade att konsumera deras produkter?

Film- och musikindustrin vill inte inse att de existerar enbart på sina kunders nåder. Till deras stora lycka så inser dock inte heller kunderna detta. Men om vi som konsumenter gemensamt skulle komma till insikten att vi gemensamt sitter på den ekonomiska makten, skulle vi snabbt kunna tvinga film- och musikindustrin att lyssna på våra krav och önskemål.

Det är nämligen våra pengar som betalar stim och ifpis välavlönade advokater. Pengar som vi ursprungligen lade på film och musik, men som via omvägar tagit sig ner i dessa organisationers kassakistor, istället för att gå till de människor som skapade det vi betalade för.

Stryper vi det flödet så kommer dessa organisationer för eller senare att kollapsa, liksom branscherna de arbetar åt.

Om det här ska vara möjligt måste fler inse att vi alla bär på en del av ett kollektivt ansvar för att dessa aktörer kan fortsätta sin verksamhet. Dagens ungdomar måste helt enkelt inse att de har makten över de som jagar dem. Och de måste lära sig att använda det maktverktyget effektivt.

Du som fildelar, tänk på att du genom detta ger dessa industrier en ursäkt för att fortsätta bete sig som de gör. Och du som köper film och musik legalt, tänk på att du genom detta bidrar med pengar till film- och musikindustrins kamp mot sina kunder.

Jag har gjort mitt val. Jag kulturvägrar. Häng med, vet ja.

Annonser

3 svar till “Visst förlorar de pengar

 1. Theodor Adolfsson

  ”Film- och musikindustrin menar att de förlorar stora pengar för att många människor väljer att ladda ner film och musik, utan att betala för sig. Helt riktigt. Men den bygger på det felaktiga antagandet att varje nedladdad film eller låt hade köpts av den som valde att ladda ner den.”

  Visst är det ganska skrämmande att de godtyckligt kan sätta ett pris som staten sedan tvingar lyssnare att betala. Åtminstone skulle det se ut så om upphovsrättstomtarna fick bestämma, men det finns underligt många människor som faktiskt resonerar på det viset.

  Som i alla frågor är det väl dock en liten del av de som uttalar sig som verkligen försökt att någorlunda sätta sig in i frågan. De övriga stannar vid tanken på att fildelning ju är stöld och tänker inte mer på det. Lite konstigt är det dock eftersom fildelning inte stämmer särskilt väl överrens med vad som i folkmun brukar anses som stöld, och mycket få människor anser sig nog i praktiken utföra en stöld när de kopierar en låt.

 2. Läste någonstans att i Holland hade man undersökt hur många skivor den som normalt inte laddar ner musik köpt, och sedan tittat på hur många skivor den som laddar ner köpt. Det var knappt någon skillnad. För att inte tala om spel, de som laddar ner spel köper bra mycket fler spel än de som inte laddar ner.

  Angående filmindustrin så borde de tillhandahålla fler lagliga alternativ än bio och hyr-och köpfilmer. Idag går det ju snabbare att tanka ner en film än att ge sig ut och hyra på närmaste mack, och sen är det ju gratis också.

  Musikindustrin borde ta en titt på Spotifys koncept och förstå att den modellen är den vägen de ska gå. Själv så laddar jag inte ner någon musik längre då för 99kr/mån kan man få tag på (nästan) all musik man vill lyssna på, snabbt och enkelt.

 3. Ping: Jens O. » Blog Archive » Slutet på mediabojkotten, men vi kommer att fortsätta försvara de mänskliga fri- och rättigheterna