Vadå ”manlig” härskarteknik?

Sten Tolgfors anklagas i en artikel i SvD för att ha använt ”manliga” härskartekniker i en riksdagsdebatt.

Vadå ”manliga”? Härskarteknik är någonting könsneutralt, och används av människor mot andra människor. Av män mot kvinnor. Kvinnor mot män. Kvinnor mot kvinnor. Män mot  män. Att nu Tolgfors använde sig av härskarteknik mot kvinnor innebär inte att teknikerna i sig är manliga. Det hade fungerat precis lika bra mot andra män. Ja, förutsatt att offren inte vet hur man bemöter och hanterar människor som använder härskarteknik då.

Det vore kanske bra om vi kunde komma ifrån den gamla villfarelsen att härskarteknik är någonting könsbundet. Det är någonting som används av de människor som vill trycka ner andra människor, oavsett kön eller etnicitet. Ironiskt nog är många människor som gillar att framställa sig som offer bra på att använda sig av just härskarteknik, där de utgår från de underlägen de anser sig befinna sig i:

”Jag fick inte det här jobbet för att jag är invandrare. Den som rekryterar är rasist.”
– Avsikten med detta? Att måltavlan ska känna sig obekväm genom att utmålas som rasist, trots att jobbet kanske gick till en kandidat med bättre kvalifikationer.

”Jag blev inte befordrad för att jag är kvinna. Alltså är du som chef sexist. Och mannen som blev befordrad fick jobbet tack vare sitt kön, och har kanske inte rätt kompetens.”
– Även här är avsikten att få måltavlan att känna sig obekväm, och bli utmålad som sexist. Trots att den som blev befordrad kanske var mer kompetent och erfaren?

Sanna Rayman tar i SvDs ledarblogg upp en del om härskartekniker. För att illustrera hur det fungerar använder hon sig själv av dem, genom att döma ut härskartekniker som ett ”larvigt begrepp”. Avsedd verkan? Att trycka ner de som arbetar med och forskar kring begreppet, genom att nedvärdera den tid och energi som läggs på det arbetet. I övrigt tycker jag dock att hennes inlägg innehåller en del bra tankar och idéer. Kanske för att det är ungefär samma saker som jag själv skrev i det här inlägget?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.