Fällande dom imorgon?

Imorgon meddelas dom i Pirate bay-målet. Jag tippar på att det blir en fällande dom. Andra tippar på att killarna går fria, eftersom åklagarsidan gjort ett ganska dåligt jobb med den tekniska bevisningen, samtidigt som de misslyckats med att hitta oberoende vittnen som ger stöd för åklagarsidans sak.

Jo, det stämmer väl. Den tekniska bevisningen är svag. Åklagarsidan verkar bestå av IT-analfabeter, och de vittnen och experter som talat för deras sak är rena lobbyister som är beroende av upphovsrättsindustrin. Samtidigt har upphovsrättsindustrin ifrågasatt och mer eller mindre smutskastat de oberoende vittnen som har kallats av försvaret, för att slippa bemöta deras uttalanden i sak.

Allt detta väcker sympati för Pirate bay-gänget. Men det finns ett starkt uppsåt. Så starkt att det i sig kanske räcker för en fällande dom. Och det är i den frågan jag tycker att debatten ofta spårar ur. För så snart uppsåtet kommer på tal blir debatten överdrivet intellektualiserad och anal, och börjar handla om rena hårklyverier. Trist nog börjar många bloggare och opinionsbildare som jag tycker är värda en del respekt bete sig huvudlöst i just den frågan. Från att ha handlat om huruvida Pirate bay finns för att underlätta piratkopiering går då debatten till att handla om ifall en serie ettor och nollor egentligen är att betrakta som en film eller en låt, ungefär.

Nu raljerar jag. Men det krävs för att sätta fingret på det här problemet. För visst fan finns det ett uppsåt!

Pirate bay är en tjänst som drivs av en bunt unga (och i mina ögon naiva) entusiaster som inte fattar att de gett sig in på ett jävligt farligt område. Ett område där deras handlingar kan få svåra konsekvenser som förändrar deras framtid.

Ja, vi kan sitta och skratta oss fördärvade åt den ”mossiga” åklagaren som inte fattat att det numera heter AFK och inte IRL, men det ändrar ingenting i sak. Den här frågan handlar inte om hur väl bevandrade våra jurister är i de koder och sociolekter som förekommer bland 30-åriga datanördar. Det är nämligen inte den typen av människor som bedömer bevisningen i det här målet. Det kommer en samling jurister att göra. Juristerna bryr sig inte ett dugg om vilka codecs man behöver för att få vissa ettor och nollor att uppföra sig som Metallicas Sandman eller George Lucas Star Wars-hexalog. Att sådana codecs överhuvudtaget existerar räcker – jämför med en hembränd DVD-film. Du behöver inte vara ägare till en DVD-spelare för att kunna åka dit för olovlig spridning om du har den i din ägo. Inte heller tycker jurister att 1337 är häftigt. De är fullständigt ointresserade av sådant.

Allt som intresserar dem är om dessa ettor och nollor är låtar eller filmer som är läsbara för en dator eller mediaspelare.

Då kommer de att tolka det som att Pirate bay har medverkat till spridning av upphovsrättsskyddat material. Vilket är vad den här rättegången handlar om. Sedan kan vi spela dumma och låtsas som om vi inte själva förstår att det faktiskt finns ett sådant syfte med Pirate bay. (Uh, duh, ungefär.) Men juristerna kommer inte att spela dumma. De gör en bedömning av läget som det är.

Pirate bay-målet är en fråga som man bör vara väldigt försiktig med om man är motståndare till IPRED. Just Pirate bay-målet ser jag som ett av de fall där upphovsrättsindustrin faktiskt har rätt. Och om vi som är emot IPRED då stöttar PB-killarna bara av ren jävla princip kan det få oss att framstå som obstinata puckon som inte har någon respekt för andras rättigheter.

Det kan bana väg för fler lagar och direktiv liknande IPRED, vilket vore katastrofalt för den enskilde medborgaren.

Vill du se privatpoliser som jagar ”brottslingar” för att det är lönsamt, oavsett uppsåt? Eller organisationer som skickar obegripliga utpressningsbrev till vanliga medelsvenssons som inte vet hur de ska försvara sig, bara för att folk inte längre köper produkterna som deras uppdragsgivare säger sig vilja sälja?

Det vill inte jag.

Men om vi är allt för okritiska till fenomen som Pirate bay medverkar vi kanske till att skapa en sådan framtid.

Annonser

One response to “Fällande dom imorgon?

  1. nej, tingsrättens nämndemän, som dömer det här fallet, är inte jurister.

    Kommentar: Nej, men det är däremot domarna. Ingen domstol består av enbart lekmän.