”Vi väntar till EFTER EU-valet” sade alliansen

Sunde gripen. Regeringen lägger fram förslag om att jaga näthatare och underlätta massavlyssning. Allt detta efter EU-valet. Intressant timing. Ville de inte att frågor som gynnar Piratpartiet skulle bli aktuella under kampanjerna inför EU-valet?

Personligen tycker jag att den här utvecklingen är obehaglig. Inte på grund av vad allianspartierna gör respektive inte gör (med det rödgröna blockets goda minne), utan på grund av hur väljarkåren i Sverige resonerar.

Det är mycket som är bra i det svenska samhället. Det förtjänar alliansen cred för. Inte perfekt, men jämfört med omvärlden väldigt bra, och med en trend som visar att det går mot det bättre. Ekonomin mår bra. Arbetslöshetsnivåerna är hyfsade (som i ”många arbetslösa, men folk står inte på gatan i horder som i andra EU-länder”), samhället är förhållandevis jämställt, och invandringspolitiken fungerar någorlunda tillfredsställande.

Det som däremot går åt fel håll är rent grundläggande demokratifrågor som yttrandefrihet, rättssäkerhet och rätten till personlig integritet.

På det området är hela västvärlden på god väg att förvandlas till en oligarki där politiska beslut fattas efter påtryckningar från utländska mediekoncerner och inflytelserika affärsmän. Att jaga fildelare är viktigare än att jaga inbrottstjuvar. Företag får stifta egen rättvisa genom att dra misstänkta inför rätta i civilrättsliga processer som innebär att bara den som har pengar har råd att hävda sig medan den utan pengar får betala. Intresseorganisationen CopySwede får tack vare lobbyverksamhet och utan demokratisk förankring bestämma hur vissa produkter ska straffbeskattas eftersom de KAN användas för olaglig kopiering. Myndigheterna får ökade möjligheter att avlyssna oss för att samla in information om dig eller mig. (Men du har ju rent mjöl i påsen? OK, men om någon rotar runt i mjölet med smutsiga fingrar då?) Och för att göra det lättare att komma åt näthatare loggas/registreras allt vi gör på nätet. Utan brottsmisstanke. Vilket ger information som lustigt nog även kan användas för att jaga fildelare…

Så vad händer i EU-valet? Det svenska Piratpartiet åker ut ur EU-parlamentet!

Däremot kommer rasistiska Sverigedemokraterna (som överhuvudtaget inte är regeringsdugligt) in med två mandat. För att de fokuserar på problem som inte finns! Ibland känner jag att det största hotet mot demokratin faktiskt är väljarna själva. Väljare som på grund av dumhet och lathet ger bort de rättigheter som andra kämpar för på annat håll i världen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.