Början på slutet för patenttrollen?

Snubblade idag över artikeln Payback time: First patent troll ordered to pay ”extraordinary case” fees när jag googlade runt lite efter fall med patenttroll inblandade. Väldigt trevlig läsning, eftersom det kanske är ett tecken på att amerikansk lagstiftning är på väg åt rätt håll?

Vad är patenttroll? Tja, någon som lever på att stämma andra för intrång i olika patent. Ett stort problem i USA, men förekommer knappt i Europa. Varför?

Det beror lite på hur våra juridiska system är utformade. De flesta europeiska länder kör med loser pays all-modellen, vilket innebär att den som förlorar ett mål får stå för alla kostnader. I USA tar vardera parten däremot hand om sina egna kostnader. Och det är det som gör att det finns en ”marknad”  för patenttroll (som i ”marknad” för inbrottstjuvar om vi ska hårdra det) eftersom riskerna blir mindre och den stämda parten hellre gör upp i godo.

Jaså? Hur ser ett sådant scenario ut?

Låt säga att ditt företag tillverkar någonting. Så kommer ett patenttroll och stämmer er för intrång i något slags patent. Då kan man antingen göra upp i godo och betala en slags ”licenskostnad” (lösensumma) till patenttrollet eller dra det hela till rättegång. Det som ger patenttrollen framgång är just uppgörelserna i godo. De kanske begär $50 000 i licenskostnad, samtidigt som rättegångskostnaderna för din verksamhet skulle landa på $300 000 som du får betala oavsett utgång. Dessutom tvingas du kanske stoppa produktionen under den tid rättsprocessen pågår. Då är det lättast att bara betala.

Detta trots att patenttrollen gärna kommer dragandes med rena mumbojumbo-patent som aldrig skulle hålla för en rättegång. Ditt företag skulle vinna, men det innebär ändå en pyrrhusseger eftersom kostnaderna blir större än om ni hade gjort upp i godo. Patenttrollet behöver däremot inte oroa sig för mer än sina egna rättegångskostnader.

Därför är det väldigt positivt att se att utvecklingen nu går åt rätt håll i USA. Om några år slipper vi kanske se dessa parasiter skada utvecklingen inom teknik och IT genom sin framfart? Fler verkar tro det.

Men visst finns det exempel på patenttroll som faktiskt sitter på riktiga patent. Frågan är dock om de verkligen ska betraktas som sådana.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.