Valtema 2014 – facepalm i kubik?

Valet närmar sig. Jag ser gärna att Alliansen sitter kvar vid makten. Andra vill se ett maktskifte i stadshuset. Bland annat Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och märkligt nog även Alliansen, av deras kampanjarbete hittills att döma.

Ett exempel är den märkliga valaffisch som Cyklistbloggen tog upp igår. Nu är jag inte säker på om det var i själva Stockholm, eller i någon av de andra kommunerna. Men ändå, hur f-n ska budskapet tolkas? Som att Alliansen/Moderaterna inte klarar av konststycket att BÅDE ordna jobb och vettiga cykelbanor? Jo, det låter ju logiskt. Jobb eller cykelbanor. Kan tänka mig hur de ursäktar sig inför de framtida väljarna. ”Tyvärr kan du inte få ett jobb, eftersom vi beslutat oss för att bygga en ny cykelbana mellan Kärrtorp och Bagarmossen” ungefär.

Nästa konstighet: nu ska Centerpartiet bli anti-spårvagn i Stockholm? Läste först det hela på MyNewsdesk, men av någon anledning lyckas jag inte trots alla tänk- och otänkbara häxkonster med Google leta fram pressmeddelandet igen, fast jag VET att jag läst det just där. Däremot hittade jag ett referat på Bussmagasinet. (Som i sammanhanget låter som en väldigt neutral källa.) De kanske insåg att det är lite av en showstopper i Stockholm? Det verkar vara fråga om de vanliga dumheterna, nämligen att man ställer spårvagn mot utbyggd t-bana. Att bygga separat infrastruktur för dubbelledade bussar kostar väl ingenting, gissar jag. Inte de eldrivna bussarna i sig heller, antar jag. Men det vore kul att se dem i innerstadstrafiken med tanke på hur svårt dagens bussar har att komma runt vissa kurvor. Har aldrig sett ett fordon slå kärringknut på sig självt tidigare…

Jag vet inte hur snacket går i stadshuskorridorerna, men det börjar nästan likna en tävling. I att slå sina väljare med häpnad över sin total osynk med samtiden. Och med sitt anti-spårvagns-utspel tog Centern tillfälligt ledningen.

Skulle Moderaterna se sig som slagna? Icke. Nu åkte det tunga artilleriet fram:

Vad du ser här är alltså framtiden utan Förbifarten. Tydligen kommer en resa från Skärholmen till Vällingby ta 90 minuter utan den. I alla fall om man som i detta exempel tycks ha satt Stevie Wonder i en bil och köra sträckan med assistans av en talande GPS som ger honom vägbeskrivningar på koreanska eller inupiat. (Alternativt har de använt samma rutt som någon friåkare som specialiserar sig på att köra turister som besöker Stockholm för första gången någonsin.) Tråkiga SL påstår däremot att resan bara skulle ta 51 minuter eftersom både Skärholmen och Vällingby råkar ha t-bana. (Fast kombinationen röd och grön linje var kanske lite för magstark för Moderaternas PR-proffs?)

Moderaterna – Centerpartiet: 2 – 1.

För att undvika en jobbig kvittering såg Moderaterna till att öka ledningen till 3-1 genom att utveckla resonemanget en aning. Tydligen avser inte kartan en resa MED BIL, utan kollektivt i båda fallen. Och tydligen fick de den rutten av SL när de använde SLs reseplanerare, eftersom de tog fram den när SL körde sommartidtabell – som förmodligen är politiskt beslutad, dvs av Alliansen. För då måste man tydligen ta buss från Skärholmen (där röda linjen annars går) och sedan byta till grön linje till Slussen (och som dessutom går till Vällingby) där man i sin tur byter till röd linje till Ropsten. Sedan vet jag inte hur man ska åka. Någonstans ska man simma, av dragningen att döma, och sedan gissar jag att det är buss igen till Vällingby.

Om man däremot tar buss via Förbifarten tar det bara 15 minuter. Hur de nu kommit fram till det. Dels för att det inte SKA GÅ NÅGON BUSS DÄR, och dels för att om det blir ändringar kommer att vara fråga om en del annan trafik i den där mastodonttunneln. Som dessutom inte innehåller några busskörfält (eftersom det ju inte är tänkt att det ska gå SL-bussar där). Men det är klart, med en F1-förare bakom ratten KAN bussen ta sig från mynning till mynning på en kvart.

I och för sig är det en jämförelse som fortfarande haltar. Om vi nu ska snacka science-fiction-bussar (knappast Centerpartiets dubbelledade elbussar) borde väl tågen få samma steroidkur så det blir jämnt? Tänk ett TGV-tåg med avtagare för strömskena istället som får blåsa på genom tunnlarna i 350 knyck. Och eftersom arbetslösheten tydligen ökar om vi bygger fler cykelbanor är väl knappast det ett alternativ heller.

Nåja, färdigraljerat. Självmålet från Moderaterna gav i alla fall upphov till hashtaggen #moderatkarta på Twitter. Gå in och läs. Kan vara ganska underhållande.

Personligen undrar jag vad Alliansen håller på med. Från att ha framstått som det vettiga alternativet i Stockholmspolitiken har de på några dagar gått till vad som känns som Gökboet. Läggmatch?

 

Annonser

Kommentarer inaktiverade.