Därför behöver vi ett svenskt försvar – kort version

Varför behöver vi ett starkt försvar? Jo, för att kunna försvara oss. Kan vi försvara oss mot t ex Ryssland om vi satsar på försvaret? Nej, inte under en längre tid. Men det behöver vi inte heller kunna göra så länge Putin är mentalt frisk. Det här är en kortversion av det jag skrev tidigare, där jag vävde in många och långa bakgrundsresonemang (om varför man krigar, t ex) som jag här har utelämnat.

Nej, vi kan inte försvara oss mot ett land av Rysslands storlek i ett långvarigt krig. Men det är inte heller tanken med ett starkt svenskt försvar.

fjas39_p_05_l

JAS 39 Gripen – Foto: SAAB

Krig är ibland inrikespolitik. Ett ryskt angrepp på Sverige vore – likt kriget i Ukraina – ett sådant scenario. Putin vill som den svage ledare han i grund och botten är stärka sin popularitet på hemmaplan. Hur? Gå i krig mot ett av Putin-kontrollerad massmedia fabricerat yttre hot (Sverige) för att visa sig handlingskraftig? Kanske för att ta Gotland, med sitt strategiska läge? Sverige vore ett tacksamt mål om vi saknade försvarsförmåga. Obviously.

Ett angrepp föregås av demonisering av Sverige/svenskarna i Putin-kontrollerad media för att framställa oss som ett legitimt hot. Sedan angrepp mot IT-system. Därefter kommer de små gröna gubbarna.

Vi kan aldrig försvara oss mot Ryssland på längre sikt. Under kalla kriget var tanken att vi skulle försvara oss tills vi fick hjälp utifrån. Det hade vi troligtvis fått pga uppdelningen i öst- och västblocket. Men nu finns inte längre den uppdelningen.

Idag kommer det inte att hända. Inte en chans! NATO? De skyddar sina egna medlemmar; vi är inte med i NATO. I övrigt krävs det en FN-resolution som godkänner intervention från omvärlden. En sådan skulle stoppas av Rysslands veto i Säkerhetsrådet. Så en FN-aktion är inte heller tänkbar.

Då återstår vår egen försvarsförmåga. Syftet är att göra ett ryskt angrepp så kostsamt att hemmaopinionen svänger i Ryssland. Förlorade plan, fartyg och soldater blir ett problem i inrikespolitiken. Det ställer Putin inför risken att bli avsatt eller riskera ett inbördeskrig om ryssarna själva börjar ifrågasätta varför de ska dö i krig mot ett land som inte angripit dem. Då gör han kanske en riskkalkyl som säger att det inte är värt risken att angripa Sverige.

Därför bör vi nu ställa oss frågan hur vi egentligen ska göra med vår framtida säkerhet. Vi står med gylfen öppen just nu. Inget försvar, ingen allianstillhörighet. Bara vi. Hur länge kommer Putin att sitta kvar? (Livet ut är min gissning.) Vem kommer att ersätta Putin? Hur kommer läget att förändras? Hur är vår beredskap?

Tillägg: läs Wisemans blogginlägg om du vill veta hur Moderaterna ställer sig till vårt försvar. Dyster läsning, anser jag, och visar att våra politiker är i väldigt dålig synk med verkligheten.

Annonser

One response to “Därför behöver vi ett svenskt försvar – kort version

  1. Pingback: Därför måste Sverige ha ett starkt försvar | G-Svampen - Magnus Orest hanterar sin skrivklåda