Det här duger inte, Moderaterna

Jag tänkte fortsätta den tidigare ranten idag med ytterligare en del tankar kring Moderaternas sätt att hantera försvaret. Wiseman har ställt frågor till Moderaterna och fått svar, vilket jag länkade till i föregående inlägg. Mitt intryck är att Moderaterna fortfarande har stora svårigheter med att erkänna att det dels är väldigt illa ställt med försvaret, och att det dels är ett väldigt illavarslande säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde nu.

Sammanfattningsvis svarade de att jo, visst är det ett ganska dåligt läge nu, och visst är de medvetna om det, och de ska minsann ta tag i försvaret efter först sossarnas och sedan deras egen vanskötsel. 27 miljarder ska satsas på försvaret under en tioårsperiod. Låter det mycket? Det är det inte. Det är 2,7 miljarder per år. Det räcker inte långt för att bygga upp ett helt nytt försvar från grunden, vilket är vad vi i princip står inför att behöva göra.

Att man dessutom slösar enormt med pengar på system och lösningar som inte ger någonting gör inte saken bättre. DN rapporterar t ex om att ett ukrainskt örlogsfartyg angripits med artilleri av proryska rebeller. Det är den officiella bilden.

Samtidigt slank det ut en video som visar detta:

Vad ser vi här? Jo, för det första är det inte ett utan två örlogsfartyg. Och de angrips inte av artilleri utan av flyg. Och flyget är dessutom ryskt. Det är alltså en ren krigshandling från rysk sida om filmen är vad den påstås vara.

Så vad har då det med Sverige att göra? Jo, nämligen att orsaken till att dessa båda fartyg sänktes så lätt var att de saknade fungerande luftvärn. Och där har vi en gemensam nämnare med våra egna Visby-korvetter. De saknar luftvärn, om man nu inte räknar en 57mm allmålskanon som fullgott skydd. Och det gör man inte om man talar om sjömålsrobotar och stridsflyg.

Det innebär alltså att vi har korvetter som är fullständigt värdelösa eftersom de kommer att gå förlorade i inledningsfasen av en väpnad konflikt. Ändå kostar de mer än något annat vi har om vi räknar per enhet. Ett antal miljarder per fartyg som går att använda till… ja, ingenting. Så är det.

Det här är alltså ett av de problem som det svenska försvaret står inför. Materiel som inte håller måttet. Och som antingen måste moderniseras eller bytas ut. 2-3 miljarder i extra försvarsbudget per år täcker inte det.

Orsaken till att våra moderna korvetter inte duger till någonting annat än att öva prickskytte på obeväpnade mål och navigering på öppet hav är dessutom att våra dumsnåla politiker valde att skippa luftvärnet, eftersom det ansågs för dyrt. En vital del av själva konceptet som krävs för att göra dem funktionsdugliga, detta valde man att skippa för att spara pengar!

Visby-fiaskot är bara ett av flera exempel på hur dålig politisk styrning av försvaret gett katastrofalt resultat. Redan på 1600-talet blev Vasa ett fiasko pga att kungen lade sig i och detaljstyrde vilket slutade med ett ej sjövärdigt fartyg. Idag är det Visby-korvetterna som förvisso är sjövärdiga, men inte stridsdugliga.

För min del är det så enkelt att så länge jag inte ser tydliga tecken på att man inom alliansen och i synnerhet Moderaterna inser allvaret i den här frågan kommer jag inte att rösta på dem. Jag tror att en mandatperiod som opposition är precis vad som krävs för att allianspartierna ska komma upp på banan igen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.