Kollektivtrafik for dummies

Några tips för dig som vill förlänga dina medtrafikanters njutning av att resa med SL (genom att orsaka förseningar och så).

 • När du kliver på bussen, ställ dig ALLTID vid de främre hjulhusen, dvs precis bakom chaffisen så att folk måste tränga dig förbi dig. Om du har en kompis med dig kan hen hjälpa till genom att ställa sig mitt emot dig så det nästan blir stört omöjligt att komma förbi. Ger garanterat 20-30 sekunders i bonusrestid vid varje hållplats eftersom det blir stopp direkt längst fram i bussen.
 • Om du åker buss med barnvagn brukar det vara en bra idé att ställa vagnen precis vid någon av stolparna, med dig själv bakom hållandes i vagnens handtag så att det knappt går att gå längre bak i bussen utan att gnugga sig hårt mot din fram- eller baksida. Barnvagnen kanske försvinner om du inte står där och håller i den medan bussen står stilla. Kanske 10 sekunder extra restid. Om din bättre hälft är med kan hen assistera genom att kliva på genom framdörren och sedan ställa sig vid något av de främre hjulhusen enl. ovan.
 • Har du SL-kort? Ingen fara. Du kan ändå ge oss andra lite extra restid genom att lägga kortet längst ner i handväskan eller i någon ficka du inte visste att du hade, och ställa dig och gräva efter kortet precis när du klivit på. Vi andra väntar så gärna eftersom vi garanterat inte har några tider att passa eftersom vi valt att åka med SL.
 • Om det är fullt mellan de främre hjulhusen, hav förtröstan. Du kan fortfarande hitta en bra position. Typ, precis vid första bakdörren i en i övrigt nästan tom buss men med många som ska på. Då måste vi andra inte bara klämma oss mellan de som ställt sig längre fram, utan får även försöka glida bakom dig innan vi rundar mammsen eller pappsen med barnvagnen som utgör nästa hinder. Bonus: det tar inte bara extra tid för folk att kliva på, utan även att kliva av eftersom barnvagnen med förälder först ska rundas, och sedan du som står lika mycket i vägen när någon ska ut genom dörren du står vid.
 • Sätt dig för allt i världen inte. Ställ dig hellre halvvägs mellan första och andra bakdörren om alla positioner ovan redan är tagna. Det blir så mycket plats över för oss som redan när vi klev på gick längst bak i bussen för att sätta oss – med dig som vägspärr kommer ingen längre bak. Och allergikerna längst fram i bussen får även njuta av den uppfriskande effekt en hund i fel del av bussen har.
 • Har du hund med dig? Ignorera då påbuden om att gå längst bak i bussen och sätt dig, utan sätt dig istället längst fram. Eller ännu bättre, ställ dig precis mellan hjulhusen. Det uppskattas av både allergiker och hundrädda som måste tränga sig förbi en hund som vädrar oro. Allergi är förmodligen psykosomatiskt och botas enklast med chockterapi.
 • Innan bussen kommit bör du slå dig till ro på bänken i busskuren, speciellt om hållplatsstolpen – där bussen faktiskt stannar, för de som inte vet – är placerad 20 meter längre bort. Sitt kvar och invänta att den telepatiskt begåvade busschaffisen ska komma körande och läsa dina tankar, stanna precis framför kuren och öppna dörren. Om det är fråga om någon icketelepatisk åsna till chaffis som bara kör förbi hållplatsen som hens – och flera andra linjer – trafikerar för att du sitter kvar, hoppa upp och gestikulera ilsket. Om chaffisen nu fattar vinken och stannar en bit längre bort, kliv på och ge denne en sur blick för att hen inte fattade att du skulle med. Ger säkert 10-15 sekunder i bonusrestid för oss andra.
 • Tänkt åka t-bana, spårvagn, pendeltåg eller något annat trafikslag där man kan kliva på genom vilken dörr som helst? Passa då på att få avstigande resenärer att verkligen känna sig sedda och uppmärksammade genom att ställa dig precis framför dörren så att de måste runda dig för att komma av. Tågen har ju inga tidtabeller att hålla utan all den tid som sådant krångel innebär är bara bonustid.
 • När du väl kommit på, ställ dig precis innanför dörren. Även om du ska åka kanske 10 hållplatser. I synnerhet om du har barnvagn. En tvillingvagn precis innanför dörren garanterar att de som ska av OCH på får njuta extra länge av resan.
 • Av spårfordonen har bara spårvagnarna riktiga låggolv, men dessvärre är hjulen så små att de ändå saknar hjulhus att tala om och därmed en naturlig plats för dig att vara i vägen. Men återigen, hav förtröstan! Det finns trots allt fler ställen du kan korka igen för övriga resenärer. Bland annat kan du ställa dig precis i öppningen mellan sätena vid dörrplattformarna så att det blir nästan omöjligt att gå längre in i gången. Gör så istället för att gå och sätta dig någonstans. Folk älskar att behöva tränga sig förbi någon när de ska gå längre fram eller bak i vagnen. Och de som sitter älskar att ha någon som står och hänger över dem.
 • Ryggsäck behåller du på tills du klivit av. Ställ dig gärna så att du stöter till sittande resenärer med ryggsäcken. Det brukar vara uppskattat. Så uppskattat att du förr eller senare kan behöva hjälp av en kirurg för att få av dig – eller snarare få ut – ryggsäcken.
 • En dörr med en svartvit skiss av en hund med ett streck över föreställer egentligen inte en hund, utan ett muterat lamadjur. Hundar får vara i alla vagnar, men muterade lamadjur får bara vara i de vagnar där en sådan skylt inte finns.
 • Sätt dig alltid på ett och ett halvt säte om du sätter dig innerst. Folk som sitter ytterst älskar att sitta med ena skinkan hängande fritt i luften. Alternativt kan du halvligga så att den som sitter mitt emot får dina knän mitt i sitt eget skrev. Det ser inte alls ut som om du försöker göra dig större än du egentligen är.
 • Om du är man, sitt med benen extremt brett isär. Då kan någon annan sitta i ditt skrev, alternativt kan den som sitter mitt emot lägga upp fötterna där. Den som sitter bredvid älskar dessutom att ha andras knän mellan sina egna.
 • Om du är kvinna, sitt med benen i kors så att den mitt emot har din fot någonstans mellan skrevet och knäna. De flesta av oss älskar nämligen att få revärer av smuts på byxbenen.
 • Har du barn med dig som har så korta ben att de inte kan sätta ner dem i golvet eller ens låta dem hänga och dingla över kanten på sätet? Leta då upp någon med mörka byxor och långa ben och sätt barnet mitt emot. Då får personen revärer på byxorna utan att behöva leta reda miss Crosslegs ovan. Har personen för korta ben kan du hjälpa till genom att själv sätta dig mitt emot och ta barnet i knät, givetvis med skorna pekandes mot personen mitt emot.
 • När du ska kliva av reser du dig för allt i världen inte upp och går mot dörren innan tåget eller spårvagnen stannat. Nej, sitt kvar och vänta tills dörrarna öppnats och folk börjat kliva på. Gör i synnerhet så om du sitter en bit in i vagnen och det står folk i vägen. Då kan du passa på att upplysa dina medtrafikanter om hur korkade de är som inte väntar tills folk hunnit kliva av innan de själva kliver på. De borde ju fatta att det alltid kommer någon som ska av tio sekunder efter de som reste sig upp i god tid.
 • Stå alltid till vänster i rulltrappan.
Annonser

Kommentarer inaktiverade.