Vad kan SD förbättra?

Så nu har SD alltså stöd av 25% av de människor som är röstberättigade i Sverige? Tydligen är det så om vi ska tro på resultatet av en ”självrekryterande” panel hos YouGov. Alltså där vem som helst med fungerande e-post får delta. En röst per adress.

Eftersom jag har egen domän har jag i teorin obegränsat med röster, men jag lät bli att registrera mig. Jag tycker att det är bättre att ta upp den obefintliga tillförlitligheten än att själv ge mig in med ett gäng olika marionetter. En riktig opinionsmätning gör man med personer vars identitet kan verifieras, och som dessutom kan anses representera ett tvärsnitt av befolkningen. Därför låter man inte deltagare rekrytera andra deltagare, eftersom det är lätt hänt att man rekryterar människor som tycker som man själv.

Men låt oss nu leka med tanken att Sverigedemokraterna faktiskt får makten i Sverige. Vad händer då?

Det är faktiskt en väldigt intressant fråga. SD beskrivs ofta felaktigt som ett enfrågeparti. Det stämmer inte. Däremot är de ett ettsvarsparti. Oavsett fråga har de alltid samma svar. Någonting om invandring, som tydligen är roten till allt det onda i Sverige. Orsaken till allt som är fel. Jag misstänker däremot att det finns mycket annat som fungerar som grus i maskineriet än de 30-40 000 flyktingar vi tar emot varje år. Brutto. Men många av dem lämnar Sverige.

Här är några ämnen som borde diskuterades mer med SD. Invandringen kan vi skita i. Vi vet vad de tycker.

 • Arbetslösheten. Hur får vi ut fler i arbete?
 • Försvaret. Hur återtar vi vår försvarsförmåga?
 • Sjukvården. Hur förbättrar vi bemanning och kvalitet inom vården?
 • Skolan. Hur höjer vi kunskapsnivån bland eleverna?
 • Bostadsbristen. Hur ger vi alla bostadslösa tak över huvudet?
 • Pensionerna. Hur klarar vi dem med en allt äldre befolkning?
 • Tiggarna. Vad göra med tiggande romer från Rumänien?

Förmodligen kommer SD att oavsett fråga landa i att det beror på invandringen:

 • Svenskar går arbetslösa för att invandrare tar deras jobb. Enligt SD finns det en begränsad mängd arbetstillfällen. Att arbetsmarknaden växer med befolkningen är tydligen otänkbart.
 • Försvaret har vi inte råd med för att pengarna går till att försörja arbetslösa invandrare – samtidigt som de märkligt nog tar svenskarnas jobb.
 • Vården har vi inte råd med pga alla arbetslösa invandrare som ska försörjas. Förmodligen samma – arbetslösa – invandrare som jobbar inom vården och tar svenskarnas jobb och vi har ju inte råd med personal inom vården. (Jo, det blir förvirrat med SD-logik.)
 • Skolan har vi inte råd att förbättra eftersom pengarna går till flyktingmottagning och arbetslösa invandrare. Trots det gör många fri-/privatskolor vinst, vilket betalas med skattepengar.
 • Bostadsbristen har vi inte råd att åtgärda pga alla arbetslösa invandrare att försörja. Tydligen får de bidragspengar att finansiera köp av de nybyggda bostadsrätterna med, eftersom det är i första hand sådana som byggs.
 • Pensionerna har vi inte heller råd med. Trots att det handlar om fonder och inte skattepengar. De pengarna går tydligen till att försörja arbetslösa invandrare och ta emot flyktingar. Att dagens pensionärer går i pension när de blir 65 och lever tills de blir 90 trots att pensionsåldern 65 räknade med ca 72 års medellivslängd har säkert inte heller någon betydelse. Det måste bero på invandringen.
 • Tiggarna* skrämmer tydligen bort utländska turister och tar jobben för våra egna uteliggare, eller hur det nu fungerar. Tydligen tjänar de massor med pengar (det är väl därför de bor i lådor och tält) på att sitta utanför din lokala ICA-butik och säga ”hejhej” så fort någon går förbi.

Enligt SD är det alltså så mycket ca 35 000 flyktingar per år belastar systemet. Vi har alltså inte råd med någonting. Eller?

Nej, naturligtvis inte. Ledningen inom SD vet att det inte är sant.

Det handlar om att hitta en syndabock. Någonting som känns annorlunda och som kan upplevas som ett hot. Peka finger. Vi och dem. I själva verket är det så illa att Sverigedemokraterna inte har några svar på dessa frågor. Eller, de har ”svar”, men de har inga lösningar.

 • SD kan inte tvinga svenska företag att flytta tillbaka industrijobb från andra länder med billigare arbetskraft.
 • SD kan inte trolla fram en massa extra kompetens åt försvaret. Pengar finns, men det saknas officerare att utbilda soldaterna.
 • SD kanske visserligen KAN styra upp sjukvården och få bort galenskaper som NPM. Men jag tvivlar på det, eftersom jag tvivlar på att den kompetensen finns bland SDs politiker.
 • SD kan inte tvinga folk att utbilda sig till lärare för att få bukt med lärarbristen.
 • SD kanske KAN få till ändringar av regelverken för nybyggen, men i Stockholm vill de inte bygga nytt. ”Jo, någon annanstans” svarar de. Ja, men det är här bostäderna behövs.
 • SD kan överhuvudtaget inte påverka pensionerna, eftersom det inte är staten som styr sådant. Pensionerna finansieras via fonder och eget sparande, och inte skattepengar. Vad de kan göra är kanske att höja pensionsåldern så att vi når en break even. Men de kommer knappast gå till val på ”jobba 15 år till”.
 • SD kan inte få bort tiggarna med mindre än att vi lämnar EU. Det är nämligen helt lagligt för EU-migranter att röra sig mellan olika EU-länder. Därav uttrycket ”EU-migrant”. Det kräver att vi lämnar EU. Gör vi det kommer många företag att följa efter, och det är illa för ett land som är så beroende av export som Sverige. Med EUs handelshinder blir vi utelåsta från vår egen hemmamarknad.

Att vara politiskt medveten är en vattendelare. Är man det röstar man inte på Sverigedemokraterna. Inte nödvändigtvis för att man är emot rasismen som partiet har som grund, utan helt enkelt därför att de skulle köra landet i botten. SD är 2000-talets Ny Demokrati. Ny Demokrati kom in i riksdagen, fick en del inflytande, ställde till med kaos och försvann nästan helt när väljarna fick upp ögonen.

I fallet med Sverigedemokraterna hoppas jag att väljarna får upp ögonen INNAN de får en chans att slå landet i spillror.

Innan de bryter våra band med omvärlden. Innan de tar oss ut ur EU. Då försvinner nämligen jobben, eftersom det som produceras i Sverige med undantag för surströmming och västerbottenost går att producera någon annanstans. EU är den marknad som gör att ”människorna i verkligheten” (läs: inom industri/produktion ute i landet) som SD pratar sig varma för faktiskt har jobb. Med SD vid makten blir de av med jobben. Högutbildade tjänstemän kommer däremot att klara sig bättre. Dels för att de kan emigrera, och dels för att deras tjänster i större omfattning blir kvar samtidigt som produktionen flyttar.

Så om du röstar på SD, gör det då för att du är rasist eller fascist. Det kan jag respektera, även om jag givetvis inte respekterar dina åsikter och värderingar.

Men gör det för sjutton gubbar inte för att du tror att SD kommer att förbättra samhället! Det kommer inte att hända.


* Undrar du varför SD ger sig på tiggarna hela tiden? Nej, det är inte för att de utgör ett samhällsproblem, utan för att de är längst ner på samhällsstegen. Innan de dök upp var det somalier som var SDs måltavla. De gör så eftersom den som befinner sig längst ner inte kan försvara sig.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.