Rätt att outa Barbro Jöberger

SD-sympatisörerna på Twitter är ovanligt arga idag. Expressen har nämligen avslöjat att bakom pseudonymen ”Julia Caesar” dolde sig den pensionerade journalisten Barbro Jöberger.

Tydligen är det fult att avslöja namnet på personer som bakom alias sprider högerextrem propaganda och främlingsfientliga åsikter. Så tycker SD-svansen.

Däremot tycker samma människor att det är helt i sin ordning att bakom alias påstå att muslimer är inavlade, att flyktingar från tredje världen har låg IQ och drar ner nivån i de länder som tar emot dem samt hänga ut kritiska journalister med hemtelefonnummer. Dvs som Jöberger har gjort. De tycker att misstänkta (ej dömda)  ska hängas ut med namn och bild. Att flyktingboenden där någon som misstänkts för något har bott ska hängas ut.

Det handlar ju om ”yttrandefrihet”.

Yttrandefrihet innebär alltså i dessa människor ögon att makthavare – vilket Jöberger i egenskap av krönikör och fd journalist är – ska ha friheten att granska utan att själva bli granskade. Ja, förutsatt att de har rätt åsikter då. Journalister på stora svenska tidningar ska däremot inte få göra det. Men om man skriver inom alternativmedia är det helt i sin ordning. För då har man rent mjöl i påsen och är inte del av någon konspiration som ”PK-maffian” eller ”åsiktskorridoren”.

Fundera lite över hur ett samhälle där sådana människor har makten skulle se ut. Där vissa står över granskning. Där obekväma åsikter och yttranden inte tillåts. Sådana samhällen finns idag. Ryssland och Kina är två exempel. Men märkligt nog verkar dessa människor inte förstå det, utan tror att Sverige är just ett sådant samhälle därför att åsikter som i deras ögon är ”fel” tillåts samtidigt som de åsikter som de betraktar som ”rätt” blir granskade och bemötta. Enligt deras verklighetsbild är det bara inom ”alternativmedia” som ”sanningen” kommer fram.

Alternativmedia.

Det är vad Fria tider, Avpixlat, Nationell idag och liknande webbplatser kallas. En eufemism för någonting annat. För media som utan journalistik utger sig för att ägna sig åt journalistik. Som sprider myter och rykten hellre än fakta.

Alternativmedia är som alternativmedicin. Lögner, hokuspokus och hittepå med foliehattar och konspirationsteoretiker som målgrupp. Dvs samma typ av människor som tror att vaccinering är farligt, att homeopati fungerar, att elöverkänslighet är verkligt, och så vidare.

Tänk på det. Ironiskt nog visade det sig att Jöberger ägnat sig en del åt just alternativmedicin. Hon tror att hon är elöverkänslig t ex. Hur hon trots ett sådant ”handikapp” lyckas med konststycket att blogga vet jag däremot inte. Jag vet däremot att elektricitet är ganska fundamentalt om man vill göra det.

Men nu ska jag inte sparka på Jöberger. I mina ögon framstår hon mest som ömkansvärd, även om hon ägnar sig åt vidrigheter som rasbiologi och spridande av rasistiska myter. Men hon har förmodligen inte mått bra på väldigt länge. Förtidspensionerad pga olika inbillade åkommor och rädd för allt som inte är typiskt ”svenskt”.

Faktum kvarstår dock. Det var rätt av Expressen att avslöja hennes identitet. Eftersom många människor lyssnar på henne behöver de få veta vem människan bakom pseudonymen egentligen är. En tant med inbillade åkommor som är rädd för allt främmande.

Det är inte en människa vi ska lyssna på. Tro mig.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.